El bisbe de Terrassa Mn. Josep Àngel Saiz en el moment de la seva homilia a la Parròquia, amb el retaule al fons de l’altar.

La Parròquia de Sant Esteve celebrava festa grossa en honor al patró de la ciutat i aquest any encara amb més motiu, en commemorar-se el 50è aniversari de la finalització del retaule dedicat al Sant i que des del 1966 ocupa l’absis major del temple parroquial. Els actes de celebració del cinquantenari van començar amb la Missa Major de Sant Esteve presidida pel bisbe de Terrassa Monsenyor Josep Àngel Saiz Meneses, amb qui concelebraren el bisbe emèrit de Solsona el granollerí Mons. Jaume Traserra; el rector de la Parròquia, Mossèn Josep Montfort i d’altres preveres, relacionats amb la ciutat i l’arxiprestat. El bisbe de Terrassa va destacar a la seva homilia la celebració, convidant un cop acabada l’eucaristia, la visita a l’exposició, mostra d’obres de l’artista escultor Sebastià Badia Cerdà, autor del retaule de Sant Esteve que des d’aquest dilluns i fins el proper 22 de gener es podrà veure a la sala d’arqueologia de la Casa Parroquial. Juntament amb els filigressos que omplien el temple parroquial va assistir a la Missa l’alcalde Josep Mayoral, acompanyat d’alguns regidors del consistori.

La mostra ha estat organitzada per la mateixa Parròquiai especialment per la comissió del 50è aniversari presidida per Ricard Saurí, amb Emili Gómez,Joan Girbau, Marc Tost, Maria Glòria Casanovas i Rosa Brics i ha comptat amb el suport de la Mútua i el patrocini de l’Ajuntament de Granollers i la col.laboració especial de la família Sebastià Badia, propietari de les obres cedides per l’exposició i el Museu de Granollers.

 

COM ES VA GESTAR LA CONSTRUCCIÓ

 

El temple de Sant Esteve havia estat cremat i derruït en començar la Guerra Civil de 1936, quina història per prou coneguda no cal recordar i un cop acabada la guerra, l’any 1940 va començar la seva reconstrucció gràcies a la col·laboració d’altres granollerins. De mica en mica es va anar abastint com és actualment.

Sebastià Badia Cerdà, un escultor nascut a Caldes de Montbui el 1916, alumne de Manolo Hugué, un altre reconegut artista calderí va dedicar part de la seva vida artística principalment justament després de la guerra realitzar obres religioses que es poden contemplar en diferents indrets de Catalunya. L’any 1955 l junta de reconstrucció del temple, encapçalada per Antoni Jonch li va encarregar un retaule que hauria de presidir l’absis major. L’rtista va presentar els seus dibuixos sobre el martiri de Sant Esteve i després va modelar en fang el conjunt de cinc relleus, amb una cinquantena de figures a mida superior al natural i que van ser exposats primerament a Granollers un any més tard. L’any 1966 finament Sebastià Badia acabava la seva obra, d’uns 25 metres de llarg, consistent en cinc relleus de marbre procedent d’Ulldecona. A la part de l’altar els dos plafons estan dedicats a la predicació i la caritat del Sant i primer màrtir del cristianisme. Al centre, la peça més gran està dedicada a la glòria del Sant amb l’escultura de Sant Esteve al mig i a la dreta ella altre dos plafons que representen la lapidació i l’enterrament. La qualitat d ella pedra d’Ulldecona fa que sigui d’una gran resistència i una rugositat crei que a mesura que es va treballant apareixen petites parts rosades que donen un color especial al conjunt.

Sebastià Badia moria a la seva població natal l’any 2009, el mateix any que va ser anomenat fill predilecte de Caldes.

L’alcalde i el bisbe compateixen opinions de l’exposició del cinquantenari a la sala d’arqueologia de la rectoria.

INAUGURACIÓ SOLEMNE

 

L’exposició, a la sala d’arqueologia de la rectoria va ser inaugurada amb els parlaments del president de la comissió organitzadora, Ricard Sauri, el fill de l’escultor, Sebastià Badia; l’alcalde, Josep Mayoral, acompanyat de la regidora de Cultura, Alba Barnusell i el Bisbe de Terrassa, Mn. Josep Àngel Saiz. Sauri va agrair la col·laboració rebuda per part de la família de l’escultor Sebastià Badia, la mateixa Parròquia, l’Ajuntament, el Museu de Granollers i l’arquitecte Josep Maria Botey, la societat coral Amics de la Unió,l’Esbart Dansaire, entre d’altres que han fet possible la celebració.

El fill de l’escultor va agrair també el fet que es pogués celebrar aquest homenatge als eu pare, coincidint a més amb l’any del centenari del seu naixement.

L’alcalde Mayoral va coincidir expressant la satisfacció de que “s’hagi pogut portar endavant una exposició com aquesta, d’un artista important de la comarca, gràcies a un projecte col·lectiu, una mostra que un cop més demostra que la ciutat és capaç de decidir projectes col·lectiu i portar-los endavant amb la feina de moltes persones, a vegades de forma anònima i que són els que es fan de millor manera. Va acabar el seu parlament oferint la visita a l’exposició a tots els veïns de Granollers, una ciutat que estima l’art”.

El bisbe de Terrassa va cloure els parlaments tot dient que seria breu provocant el somriure dels assistents en dir que «amb uns tres quarts d’hora en tindre prou…», ja que a la seva homilia a Missa d’11 ja havia fet ampli esment a la celebració. Amb tot no deixà de felicitar de niu a la ciutat, a la comissió organitzadora i a la família de l’escultor, afegint que «és un goig veure com la fe esdevé solidaritat, servei i cultura».

Un cop inaugurada l’exposició es va convidar als assistents amb unes neules i una copa de cava.

A partir del mes vinent de gener continuaran els actes de celebració del 50è aniversari, amb tot un seguit de xerrades, concerts, ballades de sardanes i representacions d’escenes del retaule. Caldrà no perdre de vista la programació.

 

Text i Fotos: Josep MAS