Membres de les dues colles amb els seus caps, amb l'alcalde, la regidora de cultura i la relatora en una foto de grup en acabar la presentació.
Membres de les dues colles amb els seus caps, amb l’alcalde, la regidora de cultura i la relatora en una foto de grup en acabar la presentació.

Aquest dilluns i al recinte de l’antiga fàbrica Roca Umbert es va presentar la programació oficial de la Festa Major d’enguany que segons la tradició hauria de començar el darrer dijous d’agost, dia 25 i concloure el diumenge següent però que a la realitat començarà dissabte dia 20, convertint-la en nou dies de festa i gresca. La presentació va ser feta a manera de Roda de Premsa, encara que ni va ser oferta la paraula a cap dels periodistes assistents, ni cap d’ells vàrem demanar tampoc intervenir.

Com a públic, un centenar de joves de les colles blanca i blava i asseguts a la taula «informativa» l’alcalde Josep Mayoral, la regidora de Cultura, Mireia López, els dos caps de colla, Ramon Forns, blanc i Xavier Guijarro, blau. La cinquena membre que els acompanyava va ser presentada tot seguit. Es tractava de l’Anna Vallbona, qui farà el relat d’enguany dels nous dies de festa.

Anna Vallbona fa el relat de la festa aquest any.
Anna Vallbona fa el relat de la festa aquest any.

Anna Vallbona, nascuda l’any 1980 Montmeló, viu actualment a la Garriga. És escriptora i periodista que ha treballat a El 9 Nou, a Ràdio Granollers i actualment a El Punt Avui i és autora de dos llibres de poemes, un premiat amb el premi Amadeu Oller i una novel·la que ha quedat finalista al premi Anagrama. En adreçar-se als assistents va dir que “aquesta oportunitat és la possibilitat de llançar-se a la festa major amb una nova mirada, pròpia i diferent», dirigint-se a les dues colles «amb l’esperança que ens ho feu passar molt bé».

La regidora de cultura destacà com a novetats d’enguany l’augment de les mesures de seguretat, amb un centre d’atenció sanitària que romandrà instal·lat del 20 al 24 al carrer de Barcelona i del 25 al 28 a l’avinguda del Parc, amb la dotació d’una ambulància, gràcies a la col·laboració de la Creu Roja local. Mireia López destacà que enguany consten en el programa més de 240 actes. Entre algunes de les novetats cità la celebració dissabte dia 26 al matí a la plaça de la Corona la matinal de jocs, amb dominó, futbolí… i que el Correvent aquest any entra a formar part com a acte de competició. També com es va fer ara fa 25 anys, quan van néixer els Xics de Granollers, durant el concurs de rajolers aixecaran un castell molt especial dins el palau d’esports. Tanmateix, els diables oferiran un correfoc més, a càrrec de la colla jove d’aquest grup que debuta aquest any. López acabà agraint a totes les entitats culturals de Granollers que col·laboren amb la festa i convidant a tots els ciutadans a participar-hi.

Els dos caps de colla van exposar de forma ben diferent, amb una extensió en el seu parlament molt més llarg per part del dels Blancs, el seu programa d’actes. En Ramon Forns explicà que bona part d ella festa d’aquest any girarà entorn del món del cinema i presentà els nous grups que s’afegeixen, les Nimfes Blanques i els Esquilats, xais blancs. També el primer dissabte de la festa podrem conèixer una nova gegantona que segons Forns arriba del Carib. Una altra novetat serà la samarreta dels Blancs infantil que es vendrà juntament amb mitja dotzena de retoladors per a roba perquè cada nen se l’acoloreixi. Els Blaus faran renéixer la figura del «porró» i molts actes estaran relacionats amb aquest element.

La teòrica roda de premsa la va tancar l’alcalde Josep Mayoral fent menció que l’exposició per part dels dos caps de colla s’assemblava cada cop més a l’antic «repte», va agrair a la relatora que hagués acceptat aquesta feina i animà, com de ben segur ho farà el dijous 25 d’agost des del balcó de l’Ajuntament, a tots els granollerins a participar de la seva festa. Per cert, com ja hem dit no va haver-hi torn de preguntes malgrat anunciar-se com una roda de premsa. Si hi hagués estat li hauríem preguntat al mateix alcalde si, ja que la festa arrenca el dissabte de la setmana abans, allargant-la cinc dies més, quin sentit té convidar a la gent en el pregó que es fa dijous quan ja només queden tres dies de festa. Deixem la pregunta a l’aire…

Text i Fotos Josep MAS