cartaslLa legitimitat, en democràcia, no només ve donada per si guanyes les eleccions o no. Entre d’altres coses, governar bé, escoltar, gastar poc o fer-ho eficientment fan més legitim el teu govern. I ho diu un a qui ja li costa, ja, la política institucional, però que fa 16 o 18 anys que milita en mil i una causes perdudes. La última: la Plataforma Salvem les Hortes. La última no pas perquè després abandoni la lluita, sinó perquè és l’enèsima mala gestió del govern municipal de Caldes de Montbui on alguns ens hem decidit implicar per aturar el que considerem una aberració.

És evident que van guanyar les eleccions. Com ho és també el fet que entre els deu punts principals del programa hi hagués la construcció de l’aparcament a les Hortes. Ho són també propostes com l’Augment dels ajuts socials i dels recursos per lluitar contra l’atur, la Promoció d’habitatge social al sector Molí d’en Ral, la Remodelació de la plaça de la Font del Lleó… i cinc més, a més a més del de l’aparcament. Es poden consultar a la web de la secció local d’ERC. Evidentment, no tots els punts es podran dur a terme, només alguns. Serà voluntat política de l’Equip de Govern destriar quins si i quins es queden sense executar. I la gent els haurà votat per tots, així com també per les persones a qui van col·locar davant, per qui es va presentar com a alcalde, per la feina que han fet fins ara, etc…

Hi ha col·lectius que afirmen que aquest aparcament no és necessari, que el que cal és promoure el caminar. Hi ha estudis que afirmen que a Caldes no hi fa falta cap aparcament, que ja en té prou amb els que té. Perquè, doncs, l’equip de govern s’ha fet fort en la decisió de construir aquest aparcament aquí?

Caldes té un model d’aparcament singular, en que quan aparques poses en algun lloc visible l’hora d’arribada i el policia de torn no et multa. Això passa a tot el casc urbà. En dies complicats, no és senzill trobar aparcament, per això hi ha els aparcaments de la perifèria del casc urbà on sempre, sempre hi ha aparcament. Ha ajudat molt l’intercanvi que ha promogut l’ajuntament amb diferents particulars on, a canvi de no pagar l’ibi – i d’algunes modificacions en el POUM –  ha permès recuperar alguns solars i destinar-los provisionalment a aparcament. Interessant mesura si no fos perquè és provisional, i perquè a canvi ha calgut fer modificacions puntuals al POUM que han deixat el centre de Caldes sense una futura planta sencera d’aparcament al polígon d’actuació del carrer Escoles Pies. Inicialment aquesta planta, pagada pels propietaris, anava destinada a un aparcament públic segons el POUM sense l’última revisió. Ara ja no.

Caldrà veure com queda aquest model d’aparcament, gratuït i sense restriccions més que la de tenir o no sort de trobar un cotxe que marxa, ja que si l’aparcament que volen fer-nos a les Hortes és de pagament (com no pot ser d’altra manera si es vol amortitzar, com a mínim, el servei), per incentivar el seu ús hauran de fer de pagament la resta d’aparcament de Caldes. I ho faran.

L’Equip de Govern de Caldes té legitimitat per fer tot el que fa, oitant que la té. Disposa de la majoria absoluta atorgada per la ciutadania, per la democràcia (molt millorable, cal dir-ho) i per la implacable llei d’Hont. Però això no vol dir que ho facin tot bé. I l’aparcament no és un bon negoci per Caldes, ni una bona aposta. Trinxaran un espai de primer ordre que no hauria de ser tocat per ningú. Per això gaudia de la catalogació «d’especial protecció» abans del 2009 i per això s’ha mantingut allunyat de les actuacions polítiques fins que ells mateixos han decidit intervenir-hi, en alguns casos amb bona voluntat i intenció.

Sobren motius per estar en contra de l’aparcament, i falten ponts de diàleg amb l’Equip de Govern de l’Ajuntament de Caldes, perquè mentre l’espasa de Damòcles de la majoria absoluta estigui flotant sobre els colls dels defensors de les Hortes sense l’aparcament, és molt difícil plantejar alternatives (que n’hi ha, malgrat l’Equip de Govern no les ha sabut buscar), és molt complicat plantejar un discurs en positiu i és molt desagradable establir diàleg amb ells.

Entenc que el debat està encès, i això és bo: la intel·ligència col·lectiva a la recerca del millor per tothom és sempre més rica que no pas la decisió de quatre – o nou – il·luminats, per més que estigui escrit en un programa electoral.

Regidors i regidores de l’Equip de Govern de Caldes: establiu moratòria fins al gener de 2017, sis mesos, i parlem-ne. Veiem si hi ha alternatives més econòmiques i amb menys impacte visual, ambiental, ecològic i de mobilitat al centre urbà de Caldes. De tornar a arrencar sempre hi serem a temps. De tirar-lo a terra si no ens agrada, no.

Arnau Galí i Montiel

Caldes de Montbui