Jordi Abayà
Jordi Abayà

Si algú encara es pregunta per què una part de la societat catalana ha girat l’esquena a la seva televisió pública només cal que miri, de tant en tant, programes informatius com el Més 324 que Xavier Graset dirigeix al 324. Tothom recordarà que recentment aquest espai va ser centre d’una polèmica per que es va convidar a l’exmembre de Terra Lliure, Carles Sastre qui va ser condemnat per l’assassinat de l’empresari Josep Maria Bultó. La polèmica venia no tant per la personalitat del convidat ni pel motiu que el portava allà – la signatura d’un manifest al costat d’altres exmembres de l’independentisme violent- sinó per que era presentat com un “pres polític”. Davant la indignació més que justificada de la família Bultó, el periodista es va haver de disculpar.

Una disculpa que és excepció en un programa en el qual habitualment els gestos amistosos cap a tots aquells que estan a favor del Procés es combina amb atacs que resten habitualment impunes cap a tots aquells altres que gosen discutir-lo.

Ahir mateix en vàrem tenir un nou exemple. (Veure video). Al llarg d’un dels seus comentaris, el periodista Eduard Voltas es va dedicar a qualificar – no una sinó tres vegades- de Nazi a l’expresident de Societat Civil Catalana, Josep Ramon Bosch. Voltas també va llançar greus acusacions contra Bosch i considera provats temes que estan pendents de sentència judicial. Aquests insults – el que és més greu del cas- es van produir davant del silenci del presentador de l’espai.

Entenc que Societat Civil Catalana molesti per què després d’anys en el que el discurs nacionalista ha sigut el dominant ningú s’esperava que pogués sorgir com a reacció una entitat no partidista que aglutina a les veus dissidents al Procés i que per això se la menystingui i difami des de sectors independentistes. Això és comprensible, encara que és molt trist que es vulgui liquidar els adversaris per aquesta via. Diu molt poc de la gent que ho fa i molt de la poca solvència dels seus projectes col·lectius.

El que no és comprensible és que això es permeti en una televisió pública que paguen tots els catalans. Els que estan pel Procés de secessió i els que no.

Crec que Xavier Graset, igual que va fer davant la família Bultó, hauria de disculpar-se davant Josep Ramon Bosch i Societat Civil Catalana per haver permès aquests insults. Pot ser si ho fa, el tornaré a valorar com a periodista i el trauré del sac dels agitadors i propagandistes.

Jordi Abayà