Foto: Xavier Solanas

PACO MONJA

—Com va començar tot plegat?

—Va ser el resultat d’una iniciativa que tenia com a un dels objectius crear autoocupació, un sistema que, en moments difícils com els d’ara, es presenta com una alternativa per a moltes persones. Això va ser allà per l’any 2003, vam començar a la Garriga i allí seguim amb el tema.

—L’experiència…

—Sabem el que som: una editorial petita que ofereix uns serveis a mida de les nostres possibilitats partint d’una àmplia gamma de possibilitats. Per sort, tenim feina, ens anem guanyant la vida…

—Molts llibres editats?

—Si tenim en compte que acostumem a editar-ne uns deu per any… No parem. Cada any publiquem unes quantes novetats.

—Les més actuals de cara a la propera Diada de Sant Jordi…

La transició nacional i L’Esquerra a la cruïlla, de diversos autors; Las traiciones personales de Franco, de César Alcalá; L’educació low cost, de Ramon Coma…

—Algun d’aquests títols es pot convertir en un dels més venuts?

—Això és una quimera. Nosaltres som conscients del paper que juguem, per tant, costa molt que això passi. Amb tirades com les nostres…

—De quines quantitats parlem?

—Estaríem parlant de 500 exemplars, una xifra habitual que es pot ampliar ràpidament en poc temps, ja que treballem amb impremtes digitals que faciliten molt la feina i ens permeten ajustar el preu final del producte.

—Alguna feliç troballa?

—Sempre hi ha autors que provoquen un interès especial, cas de César Alcalá, que toca temes poc coneguts o que presenta d’una manera especial. És evident que també hem tingut més d’una decepció.

—El futur d’editorials com la seva…

—Sembla que ens toca adaptar-nos a les noves tecnologies, però a mi em sembla que el paper té encara un llarg recorregut. Catalunya és un país de moltes editorials, de molts lectors, de grans escriptors i de moltíssims lletraferits. Hi ha espai per  a tots: per a les grans editorials i per a les petites.

—Li preocupa el futur del llibre en paper?

—No gaire. El camí ja està traçat. Allò que hem de fer és oferir un plus en el cas del paper. Jo estic totalment convençut que el llibre aguantarà malgrat l’augment dels ebooks. En el fons a la gent li agrada llegir en paper. És més personal, més romàntic, diria jo.

—Com aposten vostès per un o altre títol?

—Moltes vegades ens decantem pel tema que tracta i d’altres també per la localització dels autors, amb preferència pels autors locals i comarcals.

—Ara hi ha gent que s’autoedita els llibres.

—No tothom pot arribar a la comercialització general, però és evident que hi ha gent que vol veure publicats els seus treballs i la manera és comptar amb els serveis d’una empresa especialitzada que el pot ajudar en tot moment per tal de no convertir el seu somni en un malson.

—Com a negoci…

—En el nostre cas les coses ens funcionen en la mesura que es tracta d’un negoci familiar en el qual ens bolquem i hi posem moltíssima il·lusió. Per a nosaltres, cada títol és un projecte nou i un compromís amb la gent, amb els lectors… I és evident que només amb l’edició de llibres no podríem aguantar, però com sigui que oferim també d’altres serveis…

—Com es presenta la Diada de Sant Jordi?

—És un dia molt especial, però el més important es vendre durant tot l’any.

 

Xavier Cucurella i Cano (La Garriga, 24-8-1984). Dissenyador gràfic de professió, compagina aquesta tasca amb la de responsable d’edició i distribució de l’empresa Serveis Editorials Malhivern, un negoci familiar fundat el 2003 en el qual hi treballa també el seu germà Joan. Especialitzada en l’edició de llibres, l’editorial ofereix també una gran diversitat de serveis relacionats amb el disseny, les noves tecnologies, pàgines web… D’aquesta manera consta de cinc divisions bàsiques: Edició de llibres, serveis editorials per encàrrec, edició de revistes i publicacions periòdiques, disseny gràfic i distribució/repartiment. Durant un temps van editar la revista La Font del Diàleg, una publicació cultural de distribució mensual i gratuïta que es repartia per la Garriga, Figaró, Granollers, l’Ametlla del Vallès, Bigues i Riells, Santa Eulàlia de Ronçana, Tagamanent i Samalús. Entre els eixos vertebradors de l’empresa els seus responsables destaquen “el ferm compromís social i la vinculació al país”. D’aquí que una de les seves prioritats sigui, segons es pot llegir a la seva pàgina web, “publicar en llengua catalana i donar suport a iniciatives de caire local i a autors joves i novells)”. Cal fer referència en aquest sentit a la signatura de diversos convenis de col·laboració, entre els quals d’un signat amb Contrapunt (Associació Unesco de la Garriga). Cal destacar igualment la posada en marxa de Nel·la Edicions, empresa especialitzada en publicacions d’interès local i comarcal. Tot just quan manquen 10 dies per a la celebració de la Diada de Sant Jordi 2012, des de Serveis Editorials Malhivern, preparen algunes de les novetats que han publicat darrerament, cas dels llibres: La transició nacional (Artur Mas, Jordi Turull, Carles Campuzano…); Esquerra a la cruïlla (coordinat per Santiago Cucurella amb textos de David Bassa, Àngel Castiñeira, Miquel Macià, Vicenç Relats, Jordi Solé, Agustí Cerdà); Las traiciones personales de Franco, de César Alcalá; L’educació low cost, de Ramon Coma… ◊

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí