El vi nou protagonista de la 69 Fira de l’Ascensió de Granollers

mayo 06 06:36 2019 Print This Article
Vista aèria d’una edició anterior al recinte firal, a Palou. Ajunt. De Granollers

Un any més tenim a la vista la Fira de l’Ascensió, que ja va per la 69a edició. Com és habitual, el parc Firal, amb 30.000 m2, acollirà diferents sectors com el motor, el comerç, el turisme i l’oci, la indústria, l’agricultura i la ramaderia, amb també propostes d’oci familiar com la 15a Mostra Gastronòmica i la 13a Fira Jugar x Jugar.

El pregó de Carme Climent inaugurarà el programa

La pregonera del 2019, Carme Climent. Ajunt. De Granollers

La infermera Carme Climent López, nascuda a Granollers l’any 1951) serà  l’encarregada de pronunciar el pregó de la 69a Fira i Festes de l’Ascensió, el  dimarts 28 de maig. Després de signar en el llibre d’honor de l’Ajuntament, els gegants Esteve i Plàcida l’acompanyaran en cercavila amb les autoritats en una cercavila que sortirà de la Porxada a les 7 de la tarda. El pregó començarà a dos quarts de vuit del vespre a la Sala Tarafa  del carrer de Corró.

La pregonera explicarà la seva trajectòria vital i professional a la nostra ciutat i compartirà els seus records d’infantesa sobre la fira. Climent, que va començar a treballar venent fruita a la Porxada i al mercat de Sant Carles, inicia el 1971 la trajectòria sanitària al CAP Vallès com a auxiliar d’infermeria. Va estudiar infermeria a la Universitat de Barcelona i ha treballat d’infermera d’atenció primària a Granollers i als hospitals de la Vall d’Hebron i de Mollet. També ha fet gestió a l’ICS i de professora a l’Escola d’Infermeria (UB). Actualment fa de voluntària educativa als tallers de suport a la criança de l’escola bressol municipal Tortuga.

La fira multisectorial a la carpa el recinte firal

La novetat més important dins de la carpa multisectorial és un nou espai dedicat al vi i a l’enoturisme que comptarà amb la presència de diverses denomincions d’origen com Empordà, Alella i las Bodegas Enate de Somontano, a Huesca. Es podran degustar copes de vi, amb tiquets similars als de la Mostra Gastronòmica, i també comprar vi i experiències d’enoturisme. A més trobarem més oferta turística de la mà de la Diputació de Lleida i Top rural, espai web per trobar cases rurals a Catalunya, entre d’altres.

A la fira multisectorial hi ha una mica de tot i no hi poden faltar els productes artesanals, de gran acceptació per part dels visitants. Josep Mas

També hi estarà representat el sector comercial de Granollers. L’Espai Comerç de Dalt, oferirà diverses activitats com l’espai Tastem l’EcoGra, amb expositors singulars del món de l’ecologia i l’alternativa de la Fira EcoGra i es podran visitar les botigues associades a Comerç de Dalt en realitat virtual, i la campanya Gent de Dalt amb exposicions i entrevistes als comerços associats. 

També hi haurà presència de l’Associació del Rec al Roc. A més, també tindrà una carpa de 300 m2 el Mercat de Creadors de l’Ascensió, on s’hi podrà trobar moda per a adults i infants, joieria d’autora i decoració de disseny, provinents de petits creadors i tallers emergents de la mateixa ciutat de Granollers i de la resta de comarca. La cosmètica natural de Fitocosmética del Montseny, amb origen a Sant Celoni, la roba infantil de El Hombre Sapo, de Santa Maria de Palautordera, o els articles de regal de La Vida en un Kit de la Garriga en són alguns exemples. Aquestes propostes es complementaran amb il·lustracions, joies d’autora, joguets infantils i d’altres objectes sorprenents. Aquest Mercat, amb 36 expositors, el promou Eventos Increíble. Aquesta agència organitza, entre d’altres, la Llotja del Disseny, que té lloc un dissabte al mes a la Porxada de Granollers, i de DFactory, la Fàbrica dels Regals, que se celebra cada Nadal a Roca Umbert Fàbrica de les Arts.

L’estand municipal, estarà dedicat enguany al “mercat del dijous”, proper a cumplir el mil·lenari i ben viu, tindrà aquest any una novetat. Comptarà amb tres murals que Ivan Floro anirà pintant durant els dies de la Fira, des del mateix dijous dia 30 de maig i que versaran sobre el mercat del dijous. Floro ja havia participat a la Mostra d’Art Urbà de l’any passat que organitza Roca Umbert on va pintar, juntament amb Mohamed l’Ghacham, la façana de la Impremta Municipal i, en solitari, la de la Nau B1.

El sector de l’automoció tornarà a ser present a la fira, amb vehicles nous, de km 0 i d’ocasió, de les principals marques del mercat. I com és tradicional i per no perdre els orígens de la Fira hi haurà un espai agrícola i ramader que, com a novetat, incorporarà enguany activitats del Parc de les Olors del Serrat, de Santa Eulàlia de Ronçana. A més divendres dia 31 es farà una jornada tècnica a Can Muntanyola sobre compostatge en sistema de llit-compost en vaquí de llet, organtizada per l’IRTA, organisme adscrit al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, amb la col·laboració de Ramaders de Vaquí i l’Ajuntament de Granollers.

Nous paticipants a la Mostra Gastronòmica

En aquesta edició, organitzada pel Gremi d’Hostaleria, hi participen nou restaurants de la comarca: Os Galegos, SanFrancisco, Sant Miquel Gastronòmic, Ostrya, El Gremi d’Hostaleria del Vallès Oriental, Il Capriccio Italiano, El 19, Il Cenacolo i Yögos. Cada restaurant oferirà un plat de 3 euros, el preu més econòmic de l’oferta; a més els coberts, plats, tovallons i gots que es faran servir seran de bioplàstic. L’horari de la Mostra és dijous 30 de maig, de 19 h a 23.30 h; divendres 31 de maig i dissabte 1 de juny, de 12.30 h a 16 h i de 19.30 h a 23.30 h i diumenge 2 de juny, de 12.30 h a 16 h.

Fira Jugar x Jugar

Com sempre, la intenció d’aquesta fira és fer conèixer els millors jocs d’ara i de sempre a granollerins i granollerines, amb l’ajut dels voluntaris i voluntàries de l’associació benèfica Ayudar Jugando, que proposen a cada visitant el joc que més pot agradar de la seva enorme ludoteca.

La novetat més destacada d’aquesta edició es la possibilitat de participar en jocs matemàtics, per a totes les edats, a càrrec d’ABEAM (Associació de Barcelona per a l’estudi i l’aprenentatge de les Matemàtiques) que ocuparan la carpa de Campionats de Jugar x Jugar, divendres 31 de maig, a partir de les 15 hores. És la primera vegada que aquest grup participa al Jugar x Jugar. Com és habitual hi haurà el campionat de Catan, i els tornejos de Circus Maximus en 3D, Victus i Carcassone per parelles. A més, durant els dies de la fira, hi haurà un racó amb prototips de jocs de taula d’autors novells.

Una altra de les activitats destacades, a la carpa de campionats de Jugar x Jugar (divendres 31 de maig, a partir de les 10 h), serà l’execució d’una obra en directe per part de la jove artista Irene Baon, madrilenya i afincada a Barcelona, amb la tècnica pròpia del «figurative drip painting», que consisteix en moviments controlats en què el pinzell no toca cap suport, alhora que dona forma a la pintura. Serà una obra que vista de prop semblarà una peça abstracta però si ens allunyem emergeix una figura realista. Aquest acte l’organitza Pam de Sis i Granollers Mercat.

Activitats diverses a l’entorn del Parc Firal


Dins del Parc firal tenen lloc diverses activitats, de divendres a diumenge com campionat de minifutbol, pista d’steeps, estació de segways, taller de bombolles, ponis, etc. A més, destaquen diferents sessions de l’Scape Room Smoky, the war dog (sessions a les 10 h, 12 h, 14 h i 16 h, de divendres a diumenge) on es viuran les mateixes experiències que van viure l’Smoky i el soldat William Winne, a la 2a. Guerra Mundial. És una activitat que es fa a l’aire lliure i que organitza el Grup de Recerca i Rescat Caní de Granollers i que, evidentment, s’ha de fer amb un gos, que forma part de l’equip i que ell mateix ha de resoldre una de les proves més importants de la missió. L’activitat, que té un preu de 5 euros, està pensada per entre 2 i 6 persones, a banda del gos i cal reservar prèviament a gruprescatcani@gmail.com o al tel. 699 129 083.

Com anys anterior funcionarà un servei d’autobusos gratuïts per fer el desplaçament fins al Parc Firal, des de divendres fins al diumenge, de cinc a nou de la tarda. Faran recorregut de la plaça de la Constitució, fins a la rotonda del carrer Camp de les Moreres amb el passeig Fluvial.

Una Passada musical

La “festa” té com a plat fort la “passada” convertida en una mostra d’actes populars al carrer, desde fa 20 anys. Josep Mas

Aquest any es compleixen 20 edicions del nou model de la Passada de l’Ascensió. L’any 2000, i gràcies al incansable Paco Cruz i altres companys seus s’impulsava i naixia un nou concepte de desfilada, enfocada a mostrar la cultura i el folklore popular i tradicional.Així, granollerins i vallesans han pogut contemplar des d’aleshores unos dos-cents grups amb actuacions singulars, sorprenents i majestuosos, arribats d’arreu, com la Moma del Corpus de València, els capgrossos de Saragossa o els contorsionsites passant pels titelles del Betlem de Tirisiti d’Alcoi, per citar-ne alguns.

 La defsilada d’aquest any portarà per títol «Ressons. De la contemplació a l’acció». El dissabte, 1 de juny, entre 6 i 8 del vespre, vuit formacions musicals desfilaran des de la plaça de la Corona i faran actuacions simultànies a la pl. Maluquer i Salvador, c. Marià Maspons, cantonada carrers Portalet i Nou i places de l’Església, Folch i Torres, Caserna i de l’Oli. El final de les actuacions tindrà lloc a la Porxada, amb les formacions Sound de Secà, Mckensy’s Clan Band, Les Enfants, Sidral Brass Band, Taraf Goulamas, Acousteel Gang, Karl Tuba i Zampone Brass Band.

A dos quarts de dotze de la nit, Always Drinking Marching Band oferirà «Una passada de concert» a la plaça de la Porxada.

També serà interessant veure la mostra fotogràfica “Aparadors de foto” amb imatges de la passada, des del 2000 fins ara, que es podran contemplar als comerços del Rec al Roc del 18 de maig al 2 de juny.

I molts mé actes per a la “Festa”

Pelque fa a l’apartat de la “festa”, inseparable amb la “fira” s’han programat moltes altres més activitats per a tots els públics. Divendres de l’Ascensió, festa local, apartis de dos quarts d’onze del matí els més petits estàn convidats ala Porxada a fer un llibre gegant i col·lectiu amb l’ajut d’il·lustradors iil·lustradores que hi posen les imatges.

A la tarda, arriba el tradicional triplet de La Principal de la Bisbal: sardanes a dos quarts de sis a la plaça de l’Església, concert a dos quarts de vuit i ball a les deu de la nit a la Porxada.

A les sis de la tarda  els Amics dels Gegants i Capgrossos recuperaran l’antic “passacalle” de l’Ascensió i desfilaran des de la plaça de la Caserna fins a la Porxada. El divendres tancarà amb un sopar i ball a do quarts de dotze d ella nit amb Dj proposat pels Xics als Jardins de Lluís Companys, al costat del pavelló antic, a la zona esportiva.

 Diumenge la Porxada (11.30 h) s’omplirà de castells i castellers vinguts de la comarca, amb les colles de Mollet, Caldes de Montbui i Parets, convidats pels amfitrions, els Xics de Granollers. La trobada començarà a dos quarts de dtze del migdia.

La capvuitada de la festa la protagonitzaran el dissabte 8 de juny, a les quatre de la tarda els Diables, amb la celebració de 5a diada amb colles arribades de Montornès, Molins de Rei, Esplugues i la Selva del Camp, a la plaça de la

Corona; i l’Esbart Dansaire, amb l’organització d’una nova edició de l’Ascensió en dansa, amb les actuacions dels esbarts de Ribes de Freser i Barcelona a dos quarts de set a la Porxada).

Resum: Josep MAS

  Article "tagged" as:
  Categories: