L’Arxiu Municipal de Granollers va ampliar el seu fons en prop de 4.000 fotografies el 2018

marzo 14 07:46 2019 Print This Article
Imatge tradicional a l’escala de l’Ajuntament amb algunes de les persones que l’any passat van fer possible l’ampliació del fons de l’Arxiu. Toni Torrillas

L’Arxiu Municipal de Granollers, reconegut per molts historiadors com un dels més complets i ben gestionats de Catalunya (alguns asseguren que el millor) va ampliar el seu fons en més de 3.700 imatges i prop de 1’60 metres de documents de text durant l’any passat del 2018. Tot això gràcies a les cinquanta-set aportacions, donacions o cessions, fetes per granollerins o persones relacionades amb la ciutat.
Per tot això, com ja és tradicional, dilluns passat el consistori va voler agrair aquesta participació ciutadana que permet anar ampliant el patrimoni cultural de la ciutat. L’acte, que va tenir lloc a la sala de plens de l’Ajuntament, va estar presidit per l’alcalde, Josep Mayoral i la tinent d’alcalde Alba Barnusell i va comptar amb l’assistència de la majoria de les persones que havien fet les seves aportacions. L’alcalde va fer especial menció a un d’ells que malauradament no podia estar present, en Francesc Garrell Saló, finat el dilluns abans a l’edat de 85 anys. Garrell, conegut per la seva activitat comercial al davant de la seva ferreteria a la plaça de Maluquer i la seva aportació en el món de la cultura i l’esport locals, havia fet en diverses ocasions donació de fotografies i documents que ja estan incorporats a l’arxiu per a consulta de tothom que ho desitgi.

Fotografies, postals, documents, plànols, cartells… una mica de tot

Enguany s’han fet 28 donacions, 25 cessions i 4 donacions i cessions alhora i en total s’han recollit 2.545 fotografies digitalitzades, 1.128 fotografies en suport paper, 45 diapositives, 11 postals, una pel·lícula, tres cassets, 1,59 m de documents textuals, manuscrits, mecanografiats o bé impresos, 102 documents digitalitzats, 22 cartells i dos plànols. Tot aquest material correspon documentació d’un període d’uns 140 anys, des del 1879 al 2018.
Les persones que han fet aquestes donacions i cessions a l’Arxiu Municipal han estat: Alfredo Cela Rodriguez, Anna Entraigas Tena, Anna Maimir Hernández, Antoni Arrizabalaga Blanch, Antoni Cornellas Aligué, Arian Botey Prat, Carles Roca Brunat, Dolors Garrell Traveria, Dolors Salarich Sola, Domingo Pujadas Bachs, Ferran Rodríguez Martínez, Francesc Agustí Pujadas, Francesc Comas Pascual, Francesc Cruz Corral, Francesc Estrada Corominas, Francesc Garrell Saló, Francina Bages Bellet, Gisela Comas García, Joan Mundet Bellavista, Joan Parera Valls, Joan Portet Alegret, Joan Sala Carrió, Joan Sitjes Capdevila, Joaquim Garriga Cladellas, Jordi Vacca Montané, Josep Anton Ferrer Illa, Josep Estapé Guàrdia, Josep Ibañez Iborra, Josep M. Viaplana Sellés, Josep Maria Vila Cortinas, Josep Mayoral Antigas, Josep Piguillem Estrany, M. Dolors Cladellas Tor, M. Teresa Cànovas Gòmez, Maria Antònia Jorba Vilasís, Maria Rosa Vergés Clemente, Marina Mir Teixidó, Marina Molins Viaplana, Matilde Serra Farreras, Montserrat Verde Parera, Montserrat Comas Coll, Montserrat Giménez Membrive, Montserrat Maymó Torrents, Montserrat Sol Prades, Núria Soto Polls, Octavi Sastre Vidal, Pepita Fàbregas Lleonart, Pere Pellicer Bellavista, Pilar Ruera Duran, Plàcid Garcia-Planas Marcet, Ramon Ferrandis Noguera, Ricard Caussa Calzada, Rosa Cabarrocas Xifró, Rosa Cladellas Ribas, Rosa Puig Rof, Salvador Estany Bassa i Teresa Garrell Traveria.

Totes les noves aportacions, igual que la resta de documentació existent a l’arxiu, un cop hagin estat classificades i descrites, es posaran a l’abast de tothom que ho necessiti consultar. Els assistents van ser obsequiats amb una litografia sobre una fotografia d’Arian Botey, que reprodueix una de les pintures murals fetes en una de les façanes del recinte de Roca Umbert amb motiu del 80è aniversari del bombardeig de la ciutat el 1938, pintura d’Ivan Floro i Mohamed L’Ghacham. Un cop acabada la recepció els convidats van posar com cada any a peu d’escala de l’edifici històric de l’Ajuntament per assistir a continuació a la inauguració de la nova exposició fotogràfica que presenta l’Arxiu a la planta baixa, aquesta vegada amb fotos històriques de «la Carretera», de quina mostra en parlarem en un altre reportatge.

Josep MAS


  Article "tagged" as:
  Categories: