Josep Bover i Xavier Castellsagué rebran la Medalla de Granollers a títol pòstum

octubre 27 17:47 2018 Print This Article

Josep Bover, en una foto de Dolors Porredón

La Junta de Portaveus de l’Ajuntament de Granollers  va aprovar aquest divendres els candidats a Medalles de la Ciutat 2018. Es tracta de Xavier Castellsagué i Josep Bover, a títol pòstum, les associacions de veïns de Can Bassa i Congost i la Llibreria La Gralla. L’expedient de concessió d’aquestes medalles es debatrà en el Ple del proper mes de novembre. Josep Bover, conegut com el Rapsoda del Vallès, va morir el passat dia 12.

Els merits d’aquestes entitats i persones són els següents:

Associació de Veïns Can Bassa

Es reconeix l’Associació de Veïns de Can Bassa per haver contribuït a cohesionar la ciutat de Granollers, des del seu barri, reivindicant des dels seus inicis als anys setanta tots els dèficits d’equipaments i de serveis que hi havia, des de l’asfaltat de carrers, la falta de transport públic que els comuniqués amb la resta de la ciutat, els serveis mèdics, i la posició contrària a la construcció de la presó de Quatre Camins… Es distingeix també el paper de l’AV en la integració del veïnat, d’orígens diversos, i en la seva involucració amb el barri a través d’iniciatives com el casal jove, la banda de cornetes i tambors, les festes de Sant Joan, etc.

Associació de Veïns Congost

Es reconeix la lluita veïnal d’aquest barri per superar les seves condicions inicials: manca d’urbanització de carrers, falta d’enllumenat públic, d’espais verds, accés al transport públic, inundacions puntuals del riu, així com l’empenta dels veïns i veïnes que s’hi han instal·lat i que han exercit de motor de canvi. En aquest sentit s’inscriuen les campanyes per recollir fons per ajudar a acabar de construir la parròquia de Fàtima, i la conquesta de la plaça de la Llibertat, on s’hi havia de construir habitatge, com a espai públic; es distingeix també l’associació de veïns com a dinamitzadora de la vida del barri, afavoridora de la cohesió social i la convivència,

La Gralla

Es distingeix la Gralla per la seva trajectòria de més de 50 anys que l’ha convertit en un referent cultural de la ciutat i de la comarca i un establiment de referència del sector llibreter a tot Catalunya. Es reconeix el seu compromís amb la difusió de la literatura i la cultura catalana, especialment difícil durant el franquisme, i la seva col·laboració  amb activitats culturals a Granollers com la parada d’autors de la comarca per Sant Jordi, amb especial atenció als escriptors i escriptores locals i comarcals i l’activitat Fem un llibre, per l’Ascensió, destinat al públic infantil. La Gralla ha col·laborat també amb altres entitats de la ciutat en la convocatòria de premis literaris com el Jaume Maspons i Safont i el Premi periodístic Gual permanent, cedint els seus espais per a exposicions de pintures, fotografia, escultures.

Josep Bover i Blanch (1947-2018)

Es reconeix Josep Bover i Blanch, el rapsode del Vallès, a títol pòstum, pel seu compromís cívic amb Granollers i la seva gent que es traduïa en la seva participació desinteressada en diferents entitats socials i culturals de la ciutat, com els Pastorets, i en esdeveniments com la cavalcada de Reis, el Carnaval o la passada de l’Ascensió, així com la seva vinculació amb l’Església de Sant Esteve. També es distingeix Bover per haver difós la poesia catalana, ja sigui en festivals, sales o ateneus d’arreu de Catalunya, també com a autor de versos.

Xavier Castellsagué i Piqué (1959-2016)

Es distingeix Xavier Castellsagué i Piqué, a títol pòstum, per la seva destacada contribució a l’oncologia i la salut pública, per haver vinculat el Virus del Papil·loma Humà (VPH) amb el càncer de coll de matriu i formar part dels primers equips internacionals que investigaven les vacunes contra aquest virus i haver-ne demostrat la seva eficàcia, fet que va suposar la creació de la primera vacuna que ha servit per prevenir un càncer major. Es reconeix també el compromís social del doctor Castellsagué per conèixer de primera mà malalties produïdes en països en situació precària o participar com a voluntari a poblacions de refugiats a Bòsnia. A més, també, per haver liderat durant anys un projecte de formació a distància en epidemiologia i prevenció del càncer, per donar resposta a necessitats de formació en països amb pocs recursos universitaris.

  Article "tagged" as:
  Categories: