L’escola Cervetó de Granollers celebra el 50è aniversari

octubre 02 19:26 2018 Print This Article

Alumnes de totes les clases formen el pastís del cinquantenari al patí del centre.

Mentre que aquell any de 1968 a França, especialment a París, es produïen els fets que coneixem com el Maig del 68, que van consistir en una cadena de protestes iniciada pe grups estudiantils, obrers i sindicats d’esquerres contraris a la societat de consum, que comportaria un canvi a tot Europa, a Granollers, una ciutat que encara no arribava als 30.000 habitants, neixien quatre institucions de les quals enguany celebrem el seu cinquantenari. Curiosament, les inauguracions es feien al darrer trimestre de l’any, a començament del nou curs. El 2 d’octubre engegava l’Escola Cervetó; el dia 15 del mateix mes s’inaugurava l’Ambulatori de la Seguretat Social del carrer Museu. Un mes més tard, el 4 de novembre començava la seva singladura l’actual Institut de Secundària Antoni Cumella i, per tancar l’any, el 20 de desembre s’inaugurava amb tota solemnitat el nou Mercat de Sant Carles.

Un parvulari que va anar creixent

Aquest dimarts al matí, a l’Escola Cervetó del carrer d’Isabel de Villena, mestres, alumnes i els treballadors dels diferents serveis, han celebrat el primer dels actes previstos per aquest curs, amb motiu del seu cinquantenari. Reunits al patí, han començat per escoltar com la mantenidora de l’acte, la mestra Teresa Diumaró explicava com ara fa cinquanta anys, aquell dimecres 2 d’octubre aquell parvulari anomenat Cervetó començava el seu primer curs a la planta baixa del número 8 del carrer de Sant Roc, en ple casc antic de la ciutat. Era a l’edifici o vivia amb la seva família la fundadora i primera directora, Conxita Brecha. Junt amb ella van començar aquella tasca tres joves educadores, Lluïsa Amat, Glòria Medalla i Joana Caballé. Amb la implantació de la Ley General de Educación de 1970, que creava l’EGB (Educació General Bàsica), aquells pàrvuls van poder començar els seus estudis de primària al mateix centre i…naturalment, l’escola va quedar petita, havent de buscar una solució. Aquesta va arribar amb l’ampliació de l’escola a l’edifici de carrer García Morato (actual Isabel de Villena). Molts anys més tard, aquest també es va haver d’ampliar en oferir el centre nous estudis de batxillerat i encara més endavant amb una segona ampliació al solar del davant, que significaria la desaparició de l’escola originària del carrer de Sant Roc.
A la celebració han estat convidades aquelles tres mestres que van començar al carrer de Sant Roc, el marit de la fundadora i pare de l’actual directora, Jaume Vilà, junt amb altres mestres que ja gaudeixen de la seva jubilació i s’ha tingut un record per Conxita Brecha i dues mestres molt estimades, Montserrat Vilarrodona i Dolors Sánchez.

Una nena de P-3 entrega a la directora una foto de la classe per la “càpsula del temps”.

La càpsula del temps

L’acte central de la festa consistia a omplir un estrany artefacte en forma de coet que ha estat portat solemnement al centre del pati per un grup d’alumnes, la Cervetona, la gegantona de l’escola i els grallers, que han estat rebuts per l’actual directora Montserrat Vilà. Dins cada curs hi ha dipositat el que ha cregut més rellevant per tal que perduri en el temps, «volent simbolitzar amb aquest fet que volem que la nostra escola segueixi avançant en el temps, es mantingui molts anys i pugui arribar lluny». Els alumnes de segon de batxillerat que aquest curs deixen el centre hi han introduït un llapis de memòria amb tot allò que els representa a aquesta edat, pel·lícules, música, jocs, programes, sèries i una fotografia d’ells amb els més petits, el que aquest any han començat parvulari. Les altres classes hi han posat samarretes signades per tots, fotos dels grups signades, textos on es resalten els valors que han après i moments singulars que han viscut; textos on s’explica com és l’escola actualment… Els més petits hi han posat els seus dibuixos i fotografies de cada classe.
Aquesta «càpsula» romandrà fins d’aquí a quinze anys a un espai de l’escola i s’obrirà quan justament els nens que han començat l’escola l’any del cinquantenari acabin el batxillerat.

Una cadira de boga “cinquantenària” a l’exposició d’aquells primers cursos.

Logotip i «pastís» dels 50 anys

Durant tot l’acte han presidit l’escenari tres logotips, el primer que va tenir l’escola, amb la figura del cérvol, el que es va dissenyat amb motiu del 25è aniversari i el d’enguany, resultat d’un concurs que es va fer l’any passat, que va guanyar l’alumne de batxillerat Roger González del Molino. Avui se li ha entregat el premi del concurs, consistent en una reproducció del «logo» en metacrilat i una placa amb el seu nom i un pack cultural per realitzar diferents activitats a la ciutat.
I només faltava el pastís d’aniversari. Un grup d’alumnes que portaven una cartolina vermella a la mà han format al mig del patí un 50 gegant. Hi mancaven les espelmes però aviat han arribat. Uns altres 50 nens amb un globus també vermell han anat encerclant i il·luminant el pastís. Tothom ha pensat un desig y han bufat les espelmes que s’han enlairat, desapareixent en el cel.
L’acte d’avui acabava aquí, amb la desfilada de cada curs a la seva classe, acompanyats per la gegantona i els grallers, convidant-nos a visitar l’exposició de fotografies d’aquells primers anys i alguns dels objectes amb què va començar l’escola, entre ells una de les primeres cadires de parvulari amb cul de boga.

Text i fotos: Josep MAS

El “logo” dels 50 anys en mig del primer i l’actual del Cervetó.

  Article "tagged" as:
  Categories: