Xiulades i crits a l’ofrena floral de l’Onze de Setembre a Granollers

by valles | septiembre 11, 2018 6:06 pm

[1]
Flors al peu del monument, ofertes per les entitats polítiques, culturals, esportives i cíviques de la ciutat

Malgrat que alguns actes ja s’havien començat a celebrar des de dissabte passat, com la ballada de sardanes a la Porxada, organitzada per l’Agrupació Sardanista i a càrrec de la Cobla Ciutat de Granollers i dilluns el Pa amb tomàquet de la Diada, el sopar popular i ball, així com l’actuació de l’Esbart Dansaire i la música popular del grup Ministrers del Sabre, aquest dimarts Granollers ha celebrat a la plaça del mateix nom la Diada Nacional de Catalunya de l’11 de Setembre.

La celebració que ha començat a les onze del matí l’ha iniciat la Coral Polifònica de Granollers, dirigida per Agustí Vidal, el cant tradicional català Rossinyol i a continuació la presentadora de l’acte la cap de Premsa de l’Ajuntament Imma Juncà ha llegit el Ban redactat per l’alcalde Josep Mayoral que contràriament al que alguns esperaven ha estat escoltat amb respecte pels assistents.

El text  del Ban

«Catalunya ha viscut en els darrers dotze mesos la crisi política i institucional més greu des de la recuperació de la democràcia. La ruptura de l’ordre constitucional, la declaració unilateral d’independència, l’aplicació de l’article 155 de la Constitució, la utilització del codi penal per la judicatura i les seves conseqüències, ens han fet viure situacions plenes de complexitat, i de tensió. Res fa pensar que els temps que venen seran més fàcils.

Una vegada més haurem d’escriure el nostre futur. I ho haurem de fer des del respecte. Un respecte escrupolós a totes les opcions, a totes les opinions que conviuen a Catalunya. També des de la suma.
Des de la capacitat que hem demostrat en molts moments de la nostra història de vertebrar àmplies majories al voltant del catalanisme polític i social. Des del compromís amb la nostra cultura, la nostra llengua, la nostra terra. Des de la passió per la llibertat. Per les llibertats.

Ho haurem de fer, també, amb determinació. Expressant amb fermesa i convicció el nostre dret a decidir democràticament la forma de governar-nos. Com ho han fet altres països. I exigint un retorn a la política. Estem immersos en un gravíssim conflicte que necessàriament ha de tenir solucions polítiques. La solució està en el diàleg entre governs. La judicialització de la política tanca camins. I si s’aplica de forma discutible tal com han explicitat alguns tribunals de països europeus, encara més. No té cap sentit que nou dirigents polítics i líders socials estiguin en presó preventiva.

Volem un país just i solidari. Un país en el qual el civisme, la convivència i la cohesió siguin els senyals d’identitat. Els símbols més preuats. Un país que no oblidi ningú. Que lluiti aferrissadament contra les desigualtats. Contra qualsevol mena de fractura social. Que defensi els drets socials que tant ens costa d’assolir. El dret a l’educació, a la salut, a la protecció social, a l’habitatge, al treball. El dret a una vida digna. El futur és, també, fer un país de qualitat cada dia. Des de les administracions. Des del govern de
Catalunya, des dels ajuntaments. També des de la societat civil. No ens podem esperar.

Són temps difícils. Temps de parlar. I d’escoltar. De buscar amb paciència i lleialtat, espais potser per descobrir. De reclamar respecte i de respectar. De recordar que la pluralitat i la diversitat ens fan millors. Perquè només avancem quan som un sol poble. El camí serà llarg. El futur és un repte col·lectiu que requerirà el millor de tots els catalans i de totes les catalanes. Nosaltres decidirem».

[2]
La Coral Polifònica interpretant el Rossinyol al començament de l’acte.

L’ofrena de les entitats

Abans de l’ofrena floral al monument una parella de membres de l’Esbart Dansaire ha ofert per quart any consecutiu el Ball d’Homenatge, del dansaire i coreògraf Joan Serra i música adaptada per Jaume Arnella, inspirada en la polca del Ball de Gitanes de Sant Celoni, obra estrenada l’any 2009, que pot ser interpretada per un sol ballador, una parella com en aquesta ocasió, o diversos balladors en filera.

L’ofrena floral ha estat iniciada com correspon per part dels membres del Consistori, seguida pel representant de la Generalitat, l’exregidor per ERC i actual conseller de Treball de la Generalitat, Chakir El Homrani i el Consell Comarcal del Vallès Oriental. A continuació ha tocat el torn a les diferents formacions polítiques i sindicals de la ciutat, el PSC quina ofrena, com era d’esperar, ha estat acompanyada de xiulades i crits de «llibertat presos polítics», el Partit Demòcrata de Granollers, Demòcrates de Catalunya, Esquerra-Acció Granollers, Jovent Republicà, Crida per Granollers-CUP, En Comú Podem-Iniciativa per Catalunya- Verds i Esquerra Unida i CCOO-IGT. No han participat ni Ciutadans ni el Partit Popular.

[3]
L’Associació Amics de la Ciutat fent la seva ofrena.

A continuació han fet la seva ofrena al monument els representants de les entitats culturals, cíviques, esportives i veïnals, l’Agrupació Sardanista, Amics dels Pastorets, Associació Guineana de Conakry i originaris de Granollers, Associació Guineana per la Unitat o la Transparència, Xics de Granollers, Assoc. Cultural Amics de la Ciutat, Assoc. Persones sordes de Granollers i el V.O., Veterans del Bàsquet Granollers, Aula d’extensió universitària AGEVO, Casino de Granollers-Club de Ritme, els clubs de Balonmano, Bàsquet Granollers, Judo, Natació i Esport Club de Granollers, Federació d’Associacions de Veïns, Club de teatre Acte Quatre i Grup de Teatre Quatre per quatre, Òmnium Cultural que ha fet la seva entrada amb pancartes i crits de «llibertat» i rebuda amb aplaudiment, Oncovallès Fundació d’ajuda oncològica, Penyes Barcelonista i Blanc blava, la Societat Coral Amics de la Unió i darrerament sense haver estat anunciada per la cap de premsa que feia de presentadora, l’ANC que han posat davant el monument amb les seves pancartes, banderes i crits de «Volem República». Posteriorment la presentadora ha demanat disculpes per l’omissió en la presentació, atribuint-la a una errada únicament seva.

Per tancar l’acte, La Coral Polifònica ha interpretat País petit, de Lluís Llach i seguidament ha convidat als assistents a cantar tots junts l’himne Els Segadors.

Text i fotos: Josep MAS

Endnotes:
  1. [Image]: http://revistadelvalles.es/wp-content/uploads/2018/09/1-1.jpg
  2. [Image]: http://revistadelvalles.es/wp-content/uploads/2018/09/2-1.jpg
  3. [Image]: http://revistadelvalles.es/wp-content/uploads/2018/09/3-1.jpg

Source URL: https://revistadelvalles.es/2018/09/11/xiulades-i-crits-a-lofrena-floral-de-lonze-de-setembre-a-granollers/