Dues exposicions enceten la commemoració del 80è aniversari del bombardeig del 1938 a Granollers

mayo 22 20:51 2018 Print This Article

Vista de l’exposició “Sota les bombes” al Museu.

El Museu de Granollers presenta des d’aquesta setmana dues exposicions,«Desenrunar emocions, 80 anys del bombardeig a Granollers. Art i memòria» i «Sota les bombes», que enceten els actes en commemoració del 80è aniversari del salvatge atac a la ciutat aquell 31 de maig de 1938.

Les dues mostres van ser primer presentades a la premsa, juntament amb la resta d’actes que amb aquest motiu tindran lloc aquest mes i al llarg de l’any. A continuació l’alcalde Josep Mayoral i la tinent d’alcalde Alba Barnusell, van inaugurar les dues mostres. La regidora va destacar que el principal objectiu d’aquesta commemoració és el de recuperar la història i la memòria, amb la intenció de què un fet lamentable com aquell no torni a passar mai més. A continuació va presentar els dos comissaris de les exposicions, el periodista Eloi Vila i el professor universitari David Gesalí, excusant la presència del company d’aquest, el també professor i historiador David Iñiguez.

L’alcalde va tancar els parlaments tot afirmant referint-se a la commemoració cada any d’aquell bombardeig que «el que més m’agrada explicar és el fet de que des de fa un temps no és només un conjunt d’actes institucionals. És una comemmoració de la ciutat, a través de la seva gent i els seus sentiments i que molts col·lectius generem moltes activitats que la fan especial, amb actes plens de sentiments, emocions i, sobretot, de compromís». Mayoral es preguntava també si en tot aquest temps hem fet prou perquè no es torni a repetir un fet com el d’aquell maig de Granollers i posava l’exemple de la mort aquesta mateixa setmana de 60 persones a Gaza o els més de 400 mil morts a la guerra de Síria, tants com els habitants del Vallès Oriental.

Imatge de la “carretera” amb la destrucció després del bombardeig.

Dues mostres amb un sentit didàctic

La primera exposició es presenta a la primera planta del Museu, dividida en cinc apartats que fan referència als fets d’aquell 31 de maig quan a les 9,05 del matí cinc avions italians Savoia S-79, provinents de Mallorca i en només un minut descarregaven sobre Granollers 60 bombes amb 750 quilos de metralla, que causaven 224 morts, 124 dones, 85 homes i 15 persones no identificades i deixaven centenars de ferits i una devastació molt important a edificis públics i privats de la ciutat. Un altre apartat fa esment de la manca d’informació que hi va haver entre els anys de dictadura, del 1939 al 1975, per continuar amb el de la recuperació de la memòria amb l’arribada de la democràcia i amb una visió de futur i tot allò que es fa en favor de la pau. L’exposició, en la que es recullen col·laboracions de Mercè Rodoreda, Jesús Moncada o Vicent Andrés Estallés i el testimoni d’algunes persones que van viure el bombardeig així com les obres dels artistes Francesc Abad, Jordi Benito, Roser Bru, Anna Malagrida, Pere Noguera i el compositor Lluís Pérez Cansell, es podrà visitar fins al pròxim 11 de novembre.

La segona mostra, que s’exposa al soterrani, està basada en el llibre «Sota les bombes» obra dels dos comissaris de l’exposició i explica amb una bona documentació gràfica el setge aeri que va patir Catalunya durant la Guerra Civil on, per primera vegada s’atacava la rereguarda per destruir les indústries de guerra i terroritzar la població civil. Gesalí va explicar que el primer bombardeig a la ciutat de Barcelona va ser per part de les tropes republicanes per tal d’intentar impedir frenar la revolta i que després es van fer altres atacs sistemàtics i programàtics que depenien del context polític internacional i la població es va haver d’organitzar en una feina passiva per minimitzar els danys.

Entre els documents que s’hi exposen hi ha un ofici que el cap de la força aèria nacional a les Balears envia als responsables italians de l’atac a Granollers demanant li expliquin quins eren els objectius del bombardeig i el resultat oficial segons els responsables dels avions. Com se sap el resultat no podia haver estat pitjor i l’objectiu, pel que sembla destruir la central elèctrica d’Estabanell, un fracàs. L’exposició es podrà visitar fins el 8 de juiol.

Document en el que es demana als militars italians les “novetats” del bombardeig.

Una agenda ben completa fins al juny

Per la setmana vinent el programa de la commemoració és força complet. A manera d’agenda resumirem ella actes previstos, començant per l’exposició dijous dia 24 a les sis de la tarda a la planta baixa de l’Ajuntament «Guerra Civil i bombardeig» presentada per l’Arxiu Municipal. El mateix dijous, una hora més tard, presentació a Can Jonch de la reedició del llibre «Les cendres del silenci» de Lambert Botey i Berta Ventura i il·lustracions de Núria López.

Divendres 25, a la parròquia de Sant Esteve, a les 9 del vespre, concert de l’Escolania de Montserrat, celebrant també el desè aniversari de l’orgue. S’estrenarà l’obra Da Pacem Domine, de Pol Requesens i altres peces de Bernat Vivancos com L’Ametller, dedicada a la pau i estrenada a Nova York amb motiu del centenari del president J.F. Kennedy; de Poulenc, Brams. Moss, entre d’altres i del repertori propi de l’Escolania.

Diumenge 27, al Teatre Auditori, un altre concert, en el que l’Orquestra de Cambra de Granollers presentarà «Musica per la pau i la memòria», amb la participació del Cor Mixt Amics de la Unió, el Cor Femení i la Polifònica de Granollers. Una creació visual de Vicenç Viaplana i Helena Pielies acompanyarà la música. Abans, a les 11 el matí es farà l’itinerari «Granollers ciutat bombardejada» que organitza el Museu i pel que cal reservar l’assistència.

Dimecres 30, Marina Rosell oferirà el seu espectacle Un crit per la memòria, amb peces seleccionades per recordar el bombardeig. La cantant està preparant el concert amb la participació d’alumnes del Col·legi Pereanton. Talment serà l’encarregada de posar música a l’acte de record a les víctimes el dia 31, a les 9 del matí, al Cementiri Municipal.

El mateix dia 31, a la tarda alumnes de l’Escola Municipal de Música i del Conservatori Josep Ma Ruera interpretaran un minut de música amb diferents versions instrumentals, al costat dels espais en record del bombardeig. També i durants els dies 31 de maig i 1,2 i 3 de juny es podran visitar els refugis de la plaça Maluquer i de l’Ajuntament.

Ja al mes de juny, el divendres dia 1, al matí, més de 800 alumnes de 4t i 5è de Primària, alumnes de l’Escola Montserrat Montero i joves dels Centres Oberts participaran en l’activitat «Els Drets Humans,la nostra llar universal» a la Porxada i fins a les 7 de la tarda es podran veure aquests treballs.

Diumenge dia 3, es farà la caminada popular fins al Bosc de la Pau on es llegiran textos i poemes vinclats a la memòria del bombardeig i la defensa dels Drets Humans. En aquesta ocasió s’acondicionarà el bosc i es senyalitzaran els 224 arbres, lledoners, pins i alzines que es van plantar ara fa deu anys per commemorar el 70è aniversari.

 

Text i fotos: Josep MAS

  Article "tagged" as:
  Categories: