Els gegants de Granollers Esteve i Plàcida fan 50 anys i renoven vestuari

abril 29 08:30 2018 Print This Article

Els gegants Esteve i Plàcida en un acte a la Porxada l’any passat. Josep Mas

L’Esteve i la Plàcida fan aquest mes de maig 50 anys. Sí, es tracta de dos dels gegants de la ciutat de Granollers, una mica, no gaire, més joves que els seus companys en Cosme i la Damiana, comprats per l’Ajuntament cinc anys abans. Per tot això, aquesta primera setmana del mes els Gegants Grans o els Nous com també es coneixen, i els Amics dels Gegants I Capgrossos de Granollers estaran de festa i per aquest motiu estrenaran també vestuari nou.

Un ampli programa de dijous a diumenge

Els actes de celebració del cinquantenari començaran aquest dijous al Museu del carrer Anselm Clavé, a les sis de la tarda, amb la inauguració de l’exposició «50 anys de l’Esteve i la Plàcida».
Divendres i a les cinc de la tarda, a les places de la Porxada i de les Olles la festa serà per als més petits, amb activitats infantils a càrrec de l’Associació de Comerciants del Rec al Roc.
El cap de setmana l’activitat tornarà al carrer, per a petits i grans. Dissabte, a les 10 del matí s’obrirà a la plaça de la Porxada la mostra d’artesans de la Festa, organitzada pels Amics dels Gegants i Capgrossos i Granollers Mercat. A les 12 del migdia s’oferirà un Concert Vermut, amb el grup Llum d’Oli i a les set de la tarda, a la mateixa plaça tindrà lloc l’acte central, la presentació i estrena dels nous vestits dels gegants.
Les activitats de la setmana acabaran diumenge a la tarda. A les sis, a la Porxada podrem veure l’espectacle «A Granollers Ballem» a càrrec de l’Esbart Dansaire i una hora més tard, la ballada dels Gegants de la ciutat, a la que s’afegiran a la festa els Gegants Vells, en Cosme i la Damiana.

Bateig dels gegants Nous a la Porxada el 1968. Foto Brangulí.

Una mica d’història

Els Gegants Nous, com hem dit que se’ls coneix, malgrat tenir ja mig segle, van ser estrenats el diumenge abans de la Fira de l’Ascensió de l’any 1968. Granollers ja en tenia de gegants però, coses que passen, «s’havien perdut». L’any 1963, l’Ajuntament havia comprat dos gegants, els que abans llogava a la Casa Closa de Sabadell, juntament amb sis capgrossos. No tenien nom i només van estar actius en propietat un any. Els polítics de torn els van arraconar a un magatzem municipal i allà van romandre fins a l’any 1981 que es van poder recuperar i els varen batejar amb els noms de Cosme i Damiana, en honor als Sants Metges. Però tornem a l’Esteve i la Plàcida. Aquests, en honor als copatrons de la ciutat, Sant Esteve i Sant Plàcid, representen una parella de reis de la Reconquesta catalana i van ser construïts per Josep Maria Diamant. El dia de la seva estrena, a la plaça de la Porxada van ser batejats, apadrinats pels gegants de Mataró, la família Robafaves. Durant molts anys es van encarregar de fer-los ballar en actes festius portadors de la capital del Maresme. Més endavant se’n van encarregar membres de la colla dels Blaus de la Festa Major, fins que el 1998, es va crear l’entitat Amics dels Gegants i Capgrossos de Granollers. Val a dir que com els vells, els gegants nous també van estar inactius alguns anys, potser degut al seu pes, als 110 quilos de pes dels seus 4’10 metres d’alçària. L’any 1987, l’escultor Ramon Aumedes els va restaurar tal com estan ara. Després de 30 anys ja els tocava un nou rentat de cara.

3. A la pasada de l’Ascensió de 1968. Foto Brangulí.

Curiositats ferroviàries geganteres

Pel que sembla, l’arribada del ferrocarril a Granollers va portar més novetats de les que ens pensàvem, entre elles alguna de curiosa, relacionada amb els gegants. S’ha escrit, i així ho hem recollit, que la primera vegada que es varen veure els gegants pels carrers de Granollers va ser el dia 23 de juliol del 1854, quan va arribar a l’estació de la plaça Barangé de la llavors encara Vila el primer tren procedent de Barcelona. A l’arxiu municipal hi ha poques dades pròpies sobre aquest esdeveniment, ja que la documentació de l’arxiu va ser destruïda durant les guerres Carlines entre els anys 1845 i 1885. Això no obstant, a la Guia Cicerone de Barcelona trobem que cita: «En cuanto se avistó en Granollers la llegada del tren, salió de la iglesia el Rdo. clero parroquial con cruz alta, ganfalones y las banderas de las cofradías, seguido del M. Ayuntamiento, precedido de sus porteros y presidido por el Sr. Juez del distrito. Iban delante de la procesión los gigantes de la villa, y los balcones de las calles del tránsito se hallaban adornados con damascos. En la galería de la estación, que es muy extensa, y que se encuentra aun sin terminar, había también el altar para la última ceremonia de la bendición. Las músicas de la villa saludaron el arribo del tren».
I l’any 1979, quan es va celebrar l’aniversari d’aquella efemèride, els gegants van ser protagonistes de nou. Un tren, que per necessitats del servei ferroviari ordinari va sortir de Cardedeu, va portar els gegants fins a l’estació en un comboi especial. Els gegants van baixar i van ser rebuts per actor abillats amb vestits de l’època, descobrint la placa d’alumini posada a la paret dels porxos de l’estació i que segons l’alcalde havia de ser provisional i que ja porta més de 35 anys de provisionalitat. Els gegants van anar després en cercavila fins a la Porxada. Segons diuen també les cròniques, aquesta va ser la primera trobada de gegants que es va celebrar a la ciutat.

Josep MAS

  Article "tagged" as:
  Categories: