Presentació a La Troca de la «passada dels Saltimbanquis» de l’Ascensió d’enguany. Josep MAS

Segons el diccionari de la llengua catalana es denomina saltimbanqui a «aquella persona que es guanya la vida fent exercicis d’acrobàcia i de força pels carrers i les places». I de saltimbanquis va concretament la passada de l’Ascensió d’enguany. Un cop més, seguint la idea que des de l’any 2006 la desfilada la facin els espectadors en lloc d’estar palplantats a la carretera veient passar els «actuants», l’espectacle estarà servit durant bona part del dissabte dia 12 de maig, a càrrec de nou grups d’artistes, malabaristes, contorsionistes, equilibristes, pallassos, amb l corresponent animació musical que acompanyarà els diferents actes.

El programa de la desfilada es va presentar a la Troca, de Roca Umbert amb l’assistència de l’alma mater de tot aquest espectacle que s’oferirà, Paco Cruz, la regidora de Cultura, Mireia López, l’alcalde, Josep Mayoral i com a convidats especials Montse Vellvehí, directora de l’Escola Superior d’Art Dramàtic de l’Institut del Teatre i Jordi Vilà, de la mateixa entitat barcelonina i comissari de l’exposició fotogràfica que s’esposarà durant la passada i més endavant a Roca Umbert.

Set escenaris al carrer Clavé i final funambulista a la plaça Barangé

Claret Clown un dels «saltimbanquis» d’aquest any.

La «passada» tindrà aquest any set escenaris diferents ubicats els sis primers entre la plaça de Maluquer i el Museu i el setè que es on es farà la cloenda, a la plaça Barangé. Els grups participants són l’Escola Superior d’Arts Dramàtic, bufó i commedia dell’Arte; Shakti Olaizola, contorsionisme; Pablo Potocnjak, el senyor de les baldufes; el duo Leti & Fer i La Bella Tour, mans i mans i bàscula i plats xinesos; Fernando Pose, malabars de rebot; Escarlata Circus, llenties i marabú; La Coupole i La Corcoles, funambulistes; Claret Clown, pallasso; acompanyats de la banda Zampone Brass. A la pista 1, situada davant de la Fonda Europa, s’esposarà tot el dia la mostra fotogràfica sobre mim i pantomima de l’Institut del Teatre. Després la mostra commemorativa dels 40 anys de l’escola s’instal·larà a La Troca e Roca Umbert fins al dia 3 de juny.

L’horari per al dissabte preveu la inauguració de l’exposició de fotografia a les 12 del migdia . Després a les cinc de la tarda arribaran al carrer Comtes de Bell·lloc els diferents participants en els espectacles que començaran una hora més tard. Cada espectacle ha estat calculat que tingui una durada de mitja hora i que els visitants puguin assistir a tots. El pallaso Claret Clowni la banda de música Zampone Brass actuaran al llarg dels diferents escenaris, engrescant si cal encara més la festa. El darrer començarà a les 8 del vespre a la plaça Barangé amb els funambulistes de La Coupole, d’Olivier i Valerie Roustand, amb la col·laboració de la companyia La Corcoles de Mariona Moya, travessaran la plaça Barangé de nord a sud, des de la Mútua fins a Correus i de llevant a ponent. L’espectacle va estar dissenyat amb el desaparegut compositor de Vinaròs, Carles Santos, que incorpora la seva música.

Saltimbanquis i Montinbancos

Jordi Vilà, com ja hem citat, és el comissari de l’exposició fotogràfica que es podrà veure dissabte a l’escenari de davant de l’Europa i després a La Troca. En començar a dirigisr-se als assistents va explicar que casualment va fer el seu debut com a mim l’any 1971 a la Porxada junt amb el el malaguanyat Xesco Boix i Antoni Font, fundador de Joglars. Igual que la directora de l’Escola Superior d’Art Dramàtic Montse Vellvehí van agrair als organitzadors de la mostra que s’hagués pensat en ells per la passada d’aquest any i després d’escoltar als altres participants en la presentació la combinació de comerç i festa que és la Fira de l’Ascensió, amb actes culturals al centre de la ciutat i la fira multisectorial al parc firal, va explicar que res més adient que la temàtica dels espectacles que s’han triat, els Saltimbanquis, definint-los com aquelles persones que s’enfilen dalt d’un banc per fer alguna cosa i que antigament anaven parells amb uns altres personatges anomenats «Montimbanco» que eren els qui s’enfilaven també damunt algun suport per anunciar i vendre alguna cosa. En català serien els xarlatans, tan típics dels mercats de fa uns anys.

Es pot copiar però no trobaran aquest espai…

Shakti Olaizona, contorsionista que actuarà al carrer Clavé

Així ho deia l’alcalde Mayoral en tancar la presentació. Començava recordant (els que tenim una edat…) com era la passada de l’Ascensió de fa uns quants anys i els canvis que hi ha hagut. I feia esment del «culpable» d’aquests canvis, en Paco Cruz a qui definia de forma òbviament amable com «especialista a enredar la gent. La proposta en un principi només se la creia ell, però com és tan pesat… tira milles». I continuava amb la frase que obre aquest apartat. «La passada es podrà copiar però no trobaran aquest espai, la carretera i la Porxada que la fan única». I seguia «només passa un dissabte de l’Ascensió a una ciutat a 30 quilòmetres de Barcelona, que es diu Granollers”.

El nou model de passada té com finalitat que el públic no estigui quiet, «qui desfila és la gent. Hi ha unes propostes que cadascú pot triar i va a buscar, amb una actitud activa, tenint en compte que ens hem proposat que hagi de veure amb la cultura popular”. Promet diversió per petits i grans.

Josep MAS