‘De l’ou a la sardina, de la rauxa al seny’, ja és aquí el Carnaval de Granollers

by valles | febrero 1, 2018 8:42 pm

[1]

Els actes de la setmana de Carnaval es van presentar aquest dimecres al Gra. Foto: Josep Mas

Dimecres es va presentar al Gra de la plaça de l’Església, el programa del Carnaval de Granollers d’enguany que comprèn un total de gairebé vint-i-cinc actes diferents al voltant de Sa Majestat el Rei Carnestoltes. El lema d’aquesta edició porta per lema «De l’ou a la sardina, de la rauxa al seny», que uneix els dos símbols gastronòmics de la festa: la truita de dijous Gras, el pròxim dia 8 i la sardina del Dimecres de Cendra, el 14.

L’acte de presentació, al que també hi van assistir l’alcalde Josep Mayoral i la regidora de Cultura, Mireia López va anar a càrrec de l’Abat dels Monjos, acompanyat dels seus diables.

Arribada d’en Carnestoltes

[2]

Cartell anunciador del Carnaval de Granollers 2018

A causa de la complexitat del programa l’esposarem dia a dia. I començarem pel Dijous Gras quan, a dos quarts de sis de la tarda, arribarà Sa Majestat Carnestoltes a la Porxada, amb cantada dels versots i les dècimes de Carnaval amb l’Abadessa dels Bojos i els Diablots i en Tres Rals de Can Solda, un personatge que apareix al llibre Granollers Vila Oberta, d’Amador Garrell Alsina. Més tard es farà l’ofrena dels ous a Sa Majestat Carnestoltes.

A les sis de la tarda també tindrà lloc a La Troca el Primer àpat de Carnaval, amb tast de truita gegant a càrrec del cuiner Xavier Soria i una hora més tard, en el mateix escenari el Concurs de truites.

Divendres, la cosa va d’ous

A dos quarts d’onze de divendres les escoles de la ciutat faran les seves ofrenes d’ous a en Carnestoltes, amb la presència d’enTres Rals de Can Solda, Plaça de la Porxada.

A dos quarts d sis de la tarda, a La Troca (Cal Umbert), Taller de Carnaval, disfresses i maquillatge, altre cop a la Porxada, a les sis de la tarda nova Ofrena d’ous, ara a càrrec de les entitats.

Dissabte, el Carnaval Infantil

Dissabte els protagonistes principals seran els infants. Durant tots el dia podran fer la seva ofrena d’ous a Sa Majestat Carnestoltes a la plaça de la Porxada. A més, ales 12 del migdia hi haurà la Cercavila del swing, a la plaça de la Caserna
i a la una a la plaça de la Porxada.

A dos quarts de sis de la tarda començarà el Cercavila infantil de Carnaval a la plaça de la Corona i mitja hora més tard, a la Porxada, el Ball de disfresses infantil, amb Reggae per Xics.

A dos quarts de dotze de la nit, aquest ja un acte pels grans, amb entrada reservada a majors de 18 anys i recomanat per més grams de 21, a la Nau B1 de Roca Umbert hi haurà l’anomenat Carnaval a la fàbrica, concert amb Terratombats, dj i concurs de disfresses amb importants premis.

I diumenge la Rua

Les comparses que participaran a la Rua es concentraran diumenge a dos quarts de sis de la tarda al carrer Roger de Flor i la passada arrancarà a les sis passant pels carrers Roger de Flor, Lluís Companys, Camp de les Moreres, Magallanes, Francesc Macià, Alfons IV, plaça de la Corona, Anselm Clavé, Sant Roc i arribada a la plaça de la Porxada.

Dimecres de Cendra, la gresca s’ha acabat

Tal com mana la tradició, Dimecres de Cendra comença la Quaresma i els dies de gresca i disbauxa s’han acabat. La plaça de la Porxada serà escenari durant tot el dia dels actes d’acomiat de Sa Majestat Carnestoltes. A les onze del matí es farà la Vetlla d’en Carnestoltes i la construcció de la pira funerària. A les 12 del migdia es farà un minut de silenci com a mostra de condol. A la tarda, a dos quarts de sis, l’Aixovar funerari. Cal portar una sardina i anar vestit de dol. Mitja hora més tard, l’Últim àpat de Carnaval, sardina, pa i trago, a dos Euros per cap. A continuació començarà la Cercavila de comiat pels voltants de la Porxada i a les set, l’Amortallament i cremació de Sa Majestat Carnestoltes a la pira funerària i la instauració del regnat de la Vella Quaresma.

El programa també inclou pel diumenge 18 de febrer el Ball de gitanes de Granollers que tindrà lloc a la Porxada, a les dotze del migdia, organitzat per la colla de Gitanes i l’Esbart Dansaire.

Josep MAS

Endnotes:
  1. [Image]: http://revistadelvalles.es/wp-content/uploads/2018/02/PRESENTACIO.JPG-Josep-Mas.jpg
  2. [Image]: http://revistadelvalles.es/wp-content/uploads/2018/02/CARNAVAL-2018.jpg

Source URL: http://revistadelvalles.es/2018/02/01/de-lou-a-la-sardina-de-la-rauxa-al-seny-ja-es-aqui-el-carnaval-de-granollers/