La 67a Fira de l’Ascensió de Granollers a punt

mayo 04 09:27 2017 Print This Article

Moment de la presentació del programa. Foto: Josep Mas

Aquest dimecres les regidores de Promoció Econòmica, Andrea Canelo i de Cultura, Mireia López, van presentar a la Sala de Plens de l’Ajuntament el programa d’actes de la 67a edició de la Fira de l’Ascensió que enguany tindrà lloc del 25 al 28 de maig, encara que els actes es perllongaran uns dies més. També hi va assistir l’alcalde, Josep Mayoral, que va cloure les explicacions amb un seguit de comentaris sobre diferents actes i fets.

Podríem dir que la fira començarà amb una sèrie d’actes i exposicions fora de les dates de la setmana de l’Ascensió. Així, a la tarda del proper dimarts dia 16 tindrà lloc a Can Jonch la mensual tertúlia de l’Arxiu, aquesta vegada versant sobre la Setmana de Cinema Espanyol; els Xics faran el seu assaig especial i el cap de setmana del 20 i 21 al Club Natació es disputarà el Trofeu de la fira en categories prebenjamí, benjamí i aleví.

Carme Esplugas, la 14a pregonera consecutiva del mandat Mayoral

Un dels actes esperats és el pregó que té per escenari la Sala Tarafa, enguany dimecres dia 24 i que anirà a càrrec de Carme Esplugas Martí, la primera i única alcaldessa que ha tingut fins ara la ciutat. La pregonera serà rebuda a l’Ajuntament a un quart de vuit del vespre i després de signar en el llibre d’Honor anirà fins a la sala del carrer de Corró, acompanyada de la comitiva municipal, els gegants Esteve i Plàcida i els capgrossos.

Carme Esplugas va néixer a Montferri (Alt Camp), el 1949 i viu a Granollers des de 1973. Regidora de Cultura, Joventut, Ensenyament i Gent Gran, primer, entre el 1995 i el 1998, va ser alcaldessa de la ciutat els anys 1998 i 1999. En el món laboral ha dedicat gairebé exclusivament la seva vida professional a l’ensenyament superior. És llicenciada en biologia, màster en didàctica de les matemàtiques i les ciències experimentals, postgrau en estratègies didàctiques d’aprenentatge i diplomada en desenvolupament directiu. Ha estat professora de ciències naturals i biologia a diversos centres de secundària, l’Institut Antoni Cumella entre ells, on ha exercit de professora catedràtica per espai de 25 anys. Ha estat professora i directora del Centre de Formació d’Adults Vallès i col·laboradora de l’Institut de Ciències de l’Educació de la Universitat Politècnica de Catalunya i delegada territorial d’Ensenyament a Barcelona per espai de tres anys. Jubilada des del 2011, actualment participa en diverses entitats i grups de treball, com el Patronat de l’Hospital de Granollers, les Aules d’Extensió Universitària de la Gent Gran i la comissió municipal de Medi Ambient, entre d’altres.

 

Un recinte firal complet

 

El cartell del 2017

La fira s’inaugurarà i obrirà al públic, amb entrada gratuïta com és habitual, dijous dia 25 a les sis de la tarda, al recinte firal. De divendres a diumenge les portes del recinte romandran obertes des de les 10 del matí fins a les 9 del vespre. En aquesta ocasió hi participaran més de 160 expositors, amb 12 estands de la Mostra gastronòmica i una vintena de participants en el pavelló de Jugar per Jugar, un dels favorits pels assistents a la mostra. La carpa multisectorial integrarà els sectors de l’alimentació, indústria i promoció econòmica, amb l’estand municipal on aquest any s’explicarà com aprofitar i intercanviar recursos de l’entorn que estan infrautilitzats o són residuals, com l’energia, l’aigua o els residus entre les indústries. També s’explicarà el projecte EcoCongost, que compta amb finançament europeu i que té per objectiu la creació d’una xarxa de calor que abasteixi empreses dels polígons Congost i Jordi Camp i permeti l’intercanvi de calor entre aquestes. A l’estand institucional també es podrà veure un llistat de residus industrials que es generen a Granollers i que es podrien transformar en primeres matèries per a altres indústries i, per tant, generar nous productes.

El turisme pren un protagonisme destacat, i en aquesta edició augmenten les participacions d’altres comarques com les de Les Garrigues, La Noguera, Segrià, Urgell, Segarra, Pla d’Urgell i Osona.

Com d’altres anys, divendres, dissabte i diumenge, de 5 a 9 de la tarda es podrà fer servir el Bus gratuït que farà el recorregut només entre la plaça de la Constitució i el carrer Camp de les Moreres.

 

La Mostra Gastronòmica, que organitza el Gremi d’Hostaleria del Vallès Oriental arriba a la seva 12a edició i comptarà com sempre amb la presència de destacats establiments del ram de la ciutat. Una de les novetats d’aquesta edició és el que s’ha anomenat Vallès gastronòmic, un espai d’exposició i venda de productes per a l’hostaleria, amb productes de proximitat, showcookings, ponències i empreses de serveis a l’hostaleria. Dijous hi serà present Joan Roca, un dels propietaris del Celler de Can Roca. L’horari de la mostra per al públic serà: dijous, de 7 de la tarda a dos quarts de 12 de la nit; divendres i dissabte, d’1 a 4 de la tarda i de 8 a dos quarts de 12 de la nit i diumenge només horari de dinar.

La carpa de Jugar per Jugar, un rocòdrom, ponis, bicicletes…

Els més petits i també els que ja no ho són tant tindran la diversió assegurada, començant pels jocs de la carpa de Jugar per Jugar o a l’exterior amb el rocòdrom, els campionats de futbol benjamí, les passejades en ponis i com a novetat, els tallers d’olfacte i detecció i exhibició de gossos de rescat a càrrec de l’associació de Recerca i Rescat caní de Granollers.

A Jugar x Jugar no hi faltarà l’espai Lego i els voluntaris i voluntàries de l’associació benèfica Ayudar Jugando, que assessoren els visitants en el món del joc. Dissabte es farà conèixer el guanyador del Xè concurs Ciutat de Granollers de creació de jocs, al qual se n’han presentat 74, vint dels quals han passat ja a la segona fase.

També a l’exterior es podrà visitar un nou espai dedicat a la bicicleta: Tot a pedals. Amb una àmplia gamma de bicicletes elèctriques, a pedals, tricicles, bicis de càrrega, reclinades, handbikes. I per qui hagi arribat a la fira en aquest vehicle, un aparcament vigilat.

Pavelló agrícola i ramader i sector de l’automoció

Una altra delícia els més petits és la visita al pavelló ramader on es poden veure animals de pagès, vaques i vedells, porcs, truges i garrins, xais, cabres, exceptuant aquest any l’aviram o animals de ploma a causa de la recent existència de grip aviar. Paral·lelament es podrà veure i tastar alguns productes al Mercat de Pagès, portats directament pels seus productors.

A continuació del sector agrícola l’automoció tindrà una presència destacada, amb un espai de 3.000 metres quadrats i més d’un centenar de vehicles nous pertanyents als principals concessionaris establerts a la ciutat.

La Passada, dedicada a Gregori Resina

La Passada d’aquest any torna a trencar amb el format habitual i durarà tot el dissabte, des de les 11 del matí fins a les 6 de la tarda. En aquesta ocasió, sota la denominació d’Entremesos contemporanis es vol homenatjar a Gregori Resina en el 35è aniversari de la seva mort. Pels qui no el varen conèixer, Resina va ser una figura molt important a la ciutat allà per la dècada dels anys 70 del segle passat, “l’ànima dels cicles de teatre a la ciutat”, com va dir el mateix alcalde, mantenint una especial relació amb figures que s’han esdevingut molt importants com els Comediants, que van començar pels carrers a Granollers o els Joglars, amb tota la seva polèmica inclosa. Recordar l’enrenou que va comportar l’estrena al Casino de la seva obra La Torna.

Companyies com Fadunito (Cervera), Cia. La Tal (Rubí), Tutatis (Cornellà de Llobregat), Xirriquiteula Teatre i Sarruga Produccions (Badalona), i Xarxa Teatre (Vilareal) mostraran artefactes articulats, mecànics i inflables que donaran vida a éssers antropomòrfics gegants, figures zoomòrfiques i personatges estrafolaris. Fins a les 6 de la tarda s’exposaran a places del centre i després faran vuit recorreguts diferents, amb espectacles itinerants que sorprendran els vianants. A les 7, protagonitzaran la tradicional cercavila conjunta per la carretera, des de la pl. de Perpinyà fins a la de la Corona. També desfilaran el Colom i en Gregori, dues figures dedicades a l’activista Gregori Resina, i la banda Agrupació Musical del Maresme.

D’altres activitats culturals i de lleure de les que podrem gaudir seran les Barraques que s’instal·laran al parc del Congost, amb una pedalada, un vermut musical, dinar popular, gimcana infantil, tast de cervesa, xerrada sobre agressions sexistes, correbars i concert.

El matí de diumenge tindrà lloc a la Porxada la trobada castellera, amb els Sagals d’Osona, Castellers de Sant Cugat i Xics i a la tarda la cantada Havaneres en femení amb Neus Mar Quintet.

Tampoc caldrà perdre’s actes tan tradicionals com Fem un llibre, les titelles al Teatre Auditori, sardanes a diferents places i les representacions de l’Auca del senyor Esteve o Infàmia al mateix Teatre Auditori i les exposicions de tota mena que es podran veure a la planta baixa de l’Ajuntament, sobre els 430 anys de la construcció de la Porxada o a Roca Umbert, sobre Els tancaments de la fàbrica, 1977-78.

Ja més enllà, el dissabte 3 de juny, a les 6 de la tarda i a la plaça de la Porxada l’activitat “L’Ascensió en dansa” tancarà el programa, amb les actuacions d’esbarts de Barcelona i Castelló i l’Esbart Dansaire de Granollers.

Les reflexions de l’alcalde…

Josep Mayoral va tancar com li correspon la presentació del programa d’actes d ella fira tot dent que feia una mica com de cotxe escombra, ja que les dues regidores ja ho havien explicat tot prou bé i àmpliament, encara que va voler fer esment de una desena d’anotacions que havia anat fent durant aquesta presentació. D’aquesta manera va afirmar la il·lusió que li fa l’acceptació de la pregonera d’aquest any, l’ex alcaldessa Carme Esplugas. Va fer esment de la importància de mantenir viva la referència del mercat, el món de pagès, la relació camp-ciutat. També va destacar la importància per la fira de Jugar per jugar i aquest any de l’estand institucional i els canvis de model energètics; el que ja hem dit sobre la passada i Gregori Resina que se li fa l’homenatge que es mereix; la relació de la fira i les activitats culturals tradicionals, el sector del motor , les dues ciutats convidades enguany, Lleida i Vic, relacionades amb Granollers la primera com a seu companya del campionat del món d’handbol el 2012 i la segona per formar també part de l’eix de l’autovia C-17. Gairebé per acabar va fer esment del temps. “La fira és la millor manera de rebre la ciutat a la primavera” i molts anys també obre l’aixeta en forma de pluja. Aquest any s’escau més tard i per això “tindrem temps de posar espelmes on faci falta”. La darrera intervenció de Josep Mayoral va ser per fer esment de la defunció dilluns del conegut impressor i membre de la Cambra de Comerç, Benet Sánchez, de 88 anys, tot agraint-li la seva bona feina feta i recordant que a la dècada dels anys 80 va ser una de les persones que gràcies a ell es va recuperar de nou la Fira de l’Ascensió que ja molts donaven per desapareguda.

El programa complet, amb els horaris corresponent es pot consultar al butlletí municipal repartit a tots els domicilis o portar a la butxaca, amb el fulletó El Rengle, també editat per l’Ajuntament.

 

Josep MAS

  Article "tagged" as:
  Categories: