Els 80 anys del començament de la Guerra Civil a la tertúlia de l’Arxiu

noviembre 24 07:38 2016 Print This Article
Un moment de la tertúlia a la sala d'actes de Can Jonch

Un moment de la tertúlia a la sala d’actes de Can Jonch

Aquest dimarts dia 22, la sala d’actes de Can Jonch era de nou l’escenari de la tertúlia de l’Arxiu Municipal d’aquest mes de novembre. En aquesta ocasió el tema escollit era els 80 anys del començament de la Guerra Civil de 1936 a 1939 a Granollers. Les dues convidades per presentar el tema eren la Dolors Traveria i la Quimet Canal, dues conegudes granollerines, a les qui va tocar viure la disputa, malgrat que a darrera hora, la segona va excusar la seva presència per motius personals.

La tertúlia començà amb la presentació de la convidada, Dolors Traveria Busquets, que a Tarascon (França) l’ 11 d’abril del 1928 i es va traslladar amb els seus pares a viure a Granollers al cap de quatre anys. Més tard i després de treballar en diferents empreses tèxtils de la ciutat es casaria amb Josep Garrell Soto, conegut impressor i de quin matrimoni naixerien les seves quatre filles, Teresa, Marina, Dolors i Carme.

En aquesta ocasió la tertúlia s’ha basat en el comentari de les fotografies de l’arxiu que s’anaven projectant, la majoria recollint moments ben significatius d’aquells primers dies de la revolta a la ciutat. Entre les imatges, una del grup escolar de la senyoreta Vila, de 1935; l’església dels frares cremada el dia 21 de juliol de 1936; el convent de les monges Carmelites; imatges de les desaparegudes portalades romànica i gòtica de la Parròquia de Sant Esteve, la Escuela Cristiana de los Hermanos, de la mateixa plaça de l’Església.

La Dolors recordava com era el racionament dels queviures durant la guerra, molt just i amb uns dies determinats per a cada tipus de menjar. La conversa aquí es va il·lustrar amb una imatge de 1977 de l’antiga casa Elvira Barrio de Serratacó, on anys més tard hi hauria La Clau, a la cantonada dels carrers d’Alfons IV i del Bisbe Grivé, on anaven a buscar el racionament.

També recordava el fet viscut a casa seva quan el seu pare que havia treballat a Cal Umbert, va marxar voluntari al front de l’Ebre, després del bombardeig del 31 de maig del 1938. Acabada la guerra el van fer presoner i va haver de treballar com a guixaire a la catedral de Vic, obtenint més tard la llibertat. Dolors Traveria recordava que el van deixar anar un 18 de juliol i aquell any a casa seva es va celebrar el Nadal com Déu mana, amb torrons i tot. Per altra banda, el seu sogre, pare dels germans Garrell va romandre entre deu i onze anys a l’exili a França.

Una segona tanda d’imatges recollien moments de desfilada de les milícies antifeixistes de la CNT-FAI que anaven al front, la marxa de la Columna del Vallès al front d’Aragó el 15 de setembre del 36 i de l’enterrament del primer combatent milicià mort al front d’ 11 de setembre del 36.

La mostra fotogràfica acabava amb diverses fotografies del bombardeig de 1938, l’incendi que va haver-hi a cal Umbert, la destrucció del pont del Congost de la carretera de Canovelles en el bombardeig de gener de 1939 i altres de l’entrada de les tropes nacionals a Granollers el 28 de gener de 1939. Parlant dels bombardeigs recordava el refugi prop de casa seva a l’actual carrer de València i deis que mai més ha pogut entrar en cap quan de vegades s’obren ara un cop recuperats i restaurats.

Algunes de les preguntes que van sortir entre els assistents en acabar l’exposició del tema van fer referència a què a causa de la guerra es va deixar de celebrar el dia de Reis i en canvi es va dedicar la jornada al Dia del Nen i també sobre la ubicació del Museu que abans havia estat a l’antiga presó al carrer de Santa Apol·lònia i que durant la guerra, amb la recuperació de moltes peces procedents d’esglésies cremades i de cases particulars es va ubicar a la Casa Molina, actual seu de l’ambulatori Vallès de la Seguretat Social (d’aquí el carrer del Museu), fins que el 1976 es va inaugurar l’actual a l’antiga seu de la Unió Lliberal. També es feu esment de la seu del batalló Estella, en concret la banda de música a l’antic institut del carrer de Corró, al costat de la Sala Tarafa.

La propera tertúlia tindrà lloc el di 13 de desembre, versant sobre l’handbol a Granollers. Abans, el dia 2 i amb durada fins al mes de febrer, s’inaugurarà a la planta baixa de l’edifici històric de l’Ajuntament a la plaça de la Porxada l’exposició fotogràfica de l’arxiu, sobre el Palau Olímpic i la transformació del seu entorn.

 

Text i foto. Josep MAS

 

  Article "tagged" as:
  Categories: