Una consulta acordada i legal

octubre 06 13:00 2013 Print This Article

Juan Francisco Miguel Reyes

Juan Francisco Garcia MiguelA nosaltres, gent d’esquerres, no ens trobaran en cap d’aquests dos bàndols que únicament discuteixen quan es tracta de símbols, banderes o demarcacions territorials i, en canvi, coincideixen plenament pel que fa a polítiques econòmiques de retallades i precarietat dels serveis públics.
Aquest mes de setembre l’ANC ha presentat al Ple de l’ajuntament de Canovelles una moció d’idèntic contingut, en essència, a dues que ja s’havia presentat anteriorment. D’ençà de la primera, ara fa 14 mesos, no ha canviat res; excepte la delicada situació que viuen els ciutadans que pateixen l’actual crisi, que s’ha agreujat encara més. I continuen d’absoluta vigència els arguments que vam exposar des d’aquest govern municipal.
Continuem dient que cal fer una consulta als ciutadans de Catalunya perquè puguin expressar quin model de relació volen tenir amb la resta de pobles de l’Estat espanyol, perquè estem a favor del dret a decidir.
D’altra banda, entenem que només serà possible una consulta si es fa de manera ajustada a la legalitat i d’acord amb tots aquells que hi estiguin implicats. Resultaria esperpèntic que des del poder legislatiu es fessin crides, en aquest tema o en qualsevol altre, a la desobediència civil. Com es pot entendre que qui fa les lleis reivindiqui el seu incompliment? Això és un contrasentit.
Així, resulta evident que la consulta del 9N o serà acordada amb l’Estat o no serà. A partir d’aquí el Grup Municipal Socialista exigeix treball i diàleg als nostres governs de l’Estat i de la Generalitat perquè busquin les fórmules per poder fer la consulta als ciutadans. Estem segurs que ho poden fer, perquè quan han volgut n’han estat plenament capaços. Serveixi com a exemple la darrera reforma laboral. A l’hora de facilitar l’acomiadament, destruir llocs de treball i retallar prestacions socials com l’atur i el Fons de Garantia Salarial el Sr. Mas i el Sr. Rajoy han sabut parlar i arribar a acords de manera ben ràpida.
A nosaltres ens agradaria que tinguessin aquesta mateixa predisposició a l’hora de treballar pel benestar dels ciutadans que es troben enmig d’un conflicte entre, per una banda la dreta catalana amb el Sr. Mas al capdavant i el Sr. Junqueras, que fa bandera de les retallades socials com a principal mèrit, exercint de soci fidel i d’oposició sui generis. A l’altra banda, hi trobem la dreta espanyola amb el Sr. Rajoy que va començar fomentant la crispació amb absurdes recollides de signatures contra Catalunya i contra un Estatut fruit de la voluntat del poble català. A nosaltres, gent d’esquerres, no ens trobaran en cap d’aquests dos bàndols que únicament discuteixen quan es tracta de símbols, banderes o demarcacions territorials i, en canvi, coincideixen plenament pel que fa a polítiques econòmiques de retallades i precarietat dels serveis públics.
Tornem a manifestar una conclusió que ja vam assenyalar fa uns mesos: “Resulta evident que la dreta espanyola no té cap intenció de dialogar, però per la banda d’aquells que es fan dir sobiranistes imposar una data i una pregunta i dir que es vol negociar, òbviament tampoc no demostra gaire esperit de diàleg. Percebem que hi ha un punt en comú entre ambdues
parts i és la nul·la intenció de dialogar, entenent que una negociació s’ha de portar a terme des de la bona fe. En l’estratègia del govern català, hi percebem més ganes que no es faci la consulta, que no pas voluntat que el poble català sigui escoltat. La veritat, ens resulta molt preocupant, com a demòcrates, que el conflicte sigui entès pels actuals governs de la Generalitat i de l’Estat com a negoci amb rèdits electorals.”
Novament exigim al Sr. Mas i al Sr, Rajoy que seguin a parlar com és obligació seva com a representants nostres. Que d’una vegada comencin a parlar de forma pragmàtica perquè el dret a decidir sigui efectiu i el poble català sigui escoltat. Els exigim diàleg i solucions perquè entenem que la fractura social que estan produint les seves postures comença a ser insostenible.
Així, doncs, denunciant novament que aquest no és el camí per fer que es porti a terme una consulta als ciutadans de Catalunya i perquè entenem que en relació al 9N ens trobem davant d’un conflicte artificial, amb un rerefons amb més interessos electoralistes que democràtics.
I altre cop, tornem a demanar als nostres presidents de la Generalitat de Catalunya i del Govern d’Espanya que comencin a preocupar-se de la gent i dels seus problemes reals, com l’atur, la reactivació econòmica, un sistema fiscal més just amb la classe mitjana i treballadora del país, etc. deixant de banda els estèrils jocs de banderes. El grup Municipal Socialista ha presentat una moció alternativa a la de l’ANC en la qual manifestem la necessitat d’una estratègia unitària de tot el catalanisme polític, sent necessàries unes actuacions inclusives on tots els catalans se sentin còmodes i identificats, amb la finalitat de trobar un encaix com a Nació dins d’un Estat espanyol plurinacional perquè l’actual situació només podrà ser superada amb diàleg, negociació i amb un pacte previ a la consulta a la ciutadania.
Volem posar de manifest el nostre suport total a la llei de consultes populars no REFERENDÀRIES aprovada pel Parlament de Catalunya assenyalant que, tal com estableix el propi text de la norma, les consultes hauran de ser legals i acordades.
De la mateixa manera, posem de relleu l’absoluta necessitat que el poble català voti per a superar l’actual clima de distanciament amb la resta de l’Estat, i que cal una reforma constitucional que estableixi l’Estat espanyol com a estat federal, capaç de reconèixer la diversitat nacional.
Per últim, manifestem la necessitat de trobar espais de reflexió per pensar el nostre futur com a societat, amb la voluntat de construir una Catalunya lliure, segura, pròspera, justa i honesta, especialment atenta al benestar de tots els ciutadans.

Juan Francisco Garcia Miguel Reyes és Portaveu del Grup Municipal Socialista Ajuntament de Canovelles

  Categories:
write a comment

0 Comments

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Add a Comment


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home2/wacxxy0abviy/public_html/wp-content/themes/gadgetine-theme/functions/filters.php on line 206

Warning: Illegal string offset 'rules' in /home2/wacxxy0abviy/public_html/wp-content/themes/gadgetine-theme/functions/filters.php on line 225