Vicenç Paituví, president de PIMEC Vallès Oriental

julio 27 15:19 2012 Print This Article

Vicenç Paituví

PACO MONJA

—Com va anar la recent Assemblea General Ordinària que van celebrar fa unes setmanes?

—Com ja és habitual vam tenir una bona assistència d’agremiats, representada gairebé sempre per més d’un 80% de socis, fet que demostra l’interès que hi ha per participar de les activitats que organitzem. A la comarca del Vallès, l’Associació d’Instal·ladors compta amb uns 400 socis.

—Com els va amb la crisi?

—Els nostres professionals vam ser uns dels primers en patir les conseqüències de tot el que ha passat i està passant. La bombolla immobiliària ha fet molt de mal i els empresaris electricistes han rebut directament. En aquest sentit hem estat les víctimes propiciatòries.

—El moment actual…

—És molt delicat per a tothom. Hi ha hagut ajustaments a les empreses, han desaparegut molts professionals, d’altres tenen menys feina…

—Més problemes.

—Hi ha el tema de la morositat, una qüestió que va a més i ens fa molt de mal. Ha aparegut la picaresca empresarial i tothom retarda el que pot els pagaments. I això és mala cosa, ja que la Banca no ajuda tampoc en aquests moments tan crítics.

—Vostès s’havien guanyat bé la vida.

—Quan hi havia feina sí, ja que  a més a més es cobrava. Ara… Però les coses canviaran, ja ho veurà.

—Hi confia vostè?

—Jo les he vist de tots els colors i malgrat els desgavells que hi ha actualment ens en sortirem.

—Els culpables de tot això…

—Els governs i els bancs, que sabien perfectament que les coses anirien així. Els que ho hem pagat tot hem estat la gent, el poble.

—Sovint truquem a un empresari electricista i mai no sabem quant ens costarà el servei.

—Em sembla que és una percepció que no s’ajusta a la realitat. Els nostres professionals tenen ben especificades quines són les seves tarifes, i si hi ha algú que es passa de llest, el client pot presentar-nos, com passa alguna vegada, la queixa corresponent. Nosaltres som els primers interessats en que les coses es facin bé, ja que aquells que actuen malament ens perjudiquen com a col·lectiu, i això va en detriment nostre. Al que es passi… nosaltres el posem a to.

Hi ha molt d’intrusisme?

—Si parlem d’intrusisme hem de parlar d’economia submergida, un fet que no es pot permetre, ja que el directament perjudicat és el client. Si un dia té una avaria en una instal·lació no podrà demanar responsabilitats als de l’assegurança, per tant…

—Els perjudica molt la pujada de l’IVA del 18 al 21%?

—L’IVA seria molt més viable si hi hagués una rebaixa de les cotitzacions socials.

—A vegades hi ha professionals que pregunten allò de ‘amb IVA o sense IVA?’

—La nostra obligació és dir que en aquest joc no hi entrem. I aconsellem als nostres associats que no juguin amb això, ja que un dia poden tenir una inspecció i… En la majoria dels treballs que fem, l’IVA és la millor prova que hi ha per demanar responsabilitats sobre els serveis que oferim, per tant… factures sí, i amb l’IVA corresponent.

—Què els preocupa especialment?

—La gran quantitat de normatives a les que ens hem d’enfrontar cada dia. És un no parar. D’aquí la gran importància que tenen els cursos de formació que oferim. Arribarà un dia en que anirem a treballar amb una bata blanca, perquè l’evolució tecnològica és constant. Ara s’ha d’estar molt ben preparats i els joves, en aquest sentit, tenen molts avantatges.

—Com a sortida professional…

—Ccada dia són més les empreses que ens demanen professionals ben preparats i… disposats.

 

Vicenç Paituví i Pera (Santa Maria de Palautordera, 8-11-1940). Empresari. És el president, des de 1980, de l’Associació d’Instal·ladors d’Electricitat – Fontaneria – Gas i Afins del Vallès Oriental, una associació que forma part de l’Associació del Gremi d’Instal·ladors de Catalunya i que està representada a la comarca per unes 400 empreses. La junta que presideix està formada per Joan Amargant, Cristóbal del Caño, Marcel Camps, Jordi Canudas, Josep Casals, Esteve Pi Mas i Frederic Tarridas. La majoria dels membres d’aquest col·lectiu comarcal està format per un 40% d’autònoms empresaris amb una mitjana empresarial molt ampla que arriba fins els 15 treballadors. En Vicenç és el president igualment des de fa anys de PiMEC (Micro, petita i mitjana empresa de Catalunya del Vallès Oriental). La seva és una vida dedicada al món de l’empresa, ja que des de ben jovenet començà a treballar com a aprenent i als 18 anys –després de la seva experiència de cinc anys com a jugador del primer equip del R. C. D. Espanyol (jugava de mig volant i es va haver de retirar per una lesió)— fundà l’empresa Lam-El-Clima a Sant Celoni, negoci familiar que encara funciona. Convençut del paper de l’empresariat, fa una crida general “a tenir confiança tot i les grans dificultats per les quals passem en aquests moments, ja que hem de superar aviat aquesta situació tan complicada que estem vivint”. Recentment el Gremi d’Instal·ladors del Vallès Oriental celebrà una Assemblea General Ordinària que tenia un punt principal: parlar de les diferents línies de finançament que s’han creat per al segon semestre de 2012 per a les petites i mitjanes empreses i els autònoms, de les quals la Generalitat aporta un aval del 70%. En Vicenç, que viu a Sant Celoni, està casat amb Maria García Segura amb qui té dos fills: la Lourdes de 44 anys, i l’Albert de 40. ◊

 

  Article "tagged" as:
  Categories:
write a comment

0 Comments

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Add a Comment


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home2/wacxxy0abviy/public_html/wp-content/themes/gadgetine-theme/functions/filters.php on line 206

Warning: Illegal string offset 'rules' in /home2/wacxxy0abviy/public_html/wp-content/themes/gadgetine-theme/functions/filters.php on line 225